VIDEO: YouTube a Facebook zablokovali účet Davida Ickeho

03.05.2020 | 11:25
  10
Účet britského autora na YouTube mal v čase odstránenie viac ako 900-tisíc odberateľov. Sociálna video platforma potvrdila, že David Icke si viac nebude môct založiť nový účet.

Video platforma YouTube vo vlastníctve spoločnosti Google zablokovala účet britskému autorovi a lektorovi Davidovi Ickemu, ktorého médiá hlavného prúdu často označujú za konšpiračného teoretika.

Icke mal porušiť pravidlá YouTube komunity tým, že zverejnil údajne zavádzajúce informácie o pandémii koronavírusu.

Bývalý futbalista v rozhovore pre London Real a na iných internetových platformách prezentoval kontroverzné tvrdenia týkajúce sa šírenia, pôvodu koronavírusu a vedecky preukázaných tvrdení, že stanice 5G siete oslabujú imunitu ľudského organizmu.

„YouTube má jasné pravidlá zakazujúce akýkoľvek obsah, ktorý spochybňuje existenciu a prenos ochorenia Covid-19, tak ako to tvrdia Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Národná zdravotná služba Spojeného kráľovstva (NHS). Kvôli pokračujúcemu porušovaniu týchto pravidiel sme zablokovali YouTube kanál Davida Ickeho,“ uviedla vo svojom vyhlásení pre BBC video platforma.

Ickeho kanál na YouTube mal v čase odstránenie viac ako 900-tisíc odberateľov. Sociálne video platforma potvrdila, že David Icke si viac nebude môct založiť nový účet.

Zákaz nasleduje po tom, ako sa k podobnému kroku uchýlil aj Facebook, ktorý odstránil Ickeho stránku v piatok.

Mediálne prezentovaní lekári ako Dr. Christian Jessen a Adam Kay vyzvali pred tým všetky sociálne siete, aby Ickeho odstránili zo svojich platforiem.

V ich snahe o cenzúru nepohodlných názorov ich podporilo aj Centrum boja proti digitálnej nenávisti (CCDH), ktoré tvrdí, že Ickeho sprisahanecké teórie týkajúce sa ochorenia Covid-19 videlo viac ako 30 milión ľudí

„Chválime YouTube za ich konanie proti kanálu Davida Ickeho,“ uviedol Imran Ahmed, výkonný riaditeľ CCDH. „Stále však existuje sieť kanálov a tieňových zosilňovačov, ktoré propagujú obsah pána Ickeho, ktorý je potrebné odstrániť.“

Centrum boja proti digitálnej nenávisti (CCDH) požiadalo aj ďalšie sociálne siete, aby nasledovali tento príklad a dodalo: „Nastal čas, aby Instagram a Twitter nasledovali Facebook a YouTube tým, že odstránia Ickeho a jeho obsah z ich platforiem.

"Klamstvá v čase globálnej pandémie stoja mnohých životy. V prípade, že sa v tomto smere nekoná okamžite, nás všetkých to vystavuje riziku."

Debata o cenzúre

Rozhovor Davida Ickeho zverejnenom minulý mesiac na kanáli London Real podnietil službu YouTube, aby zakázala všetky videá tzv. konšpiračnej teórie falošne spájajúce príznaky koronavírusu s mobilnými telefónnymi sieťami 5G.

YouTube následne pristúpil k ďalšiemu zákazu akéhokoľvek materiálu, ktorý:

     -naznačuje, že koronavírus neexistuje
     -obsahuje lekársky neopodstatnené diagnostické rady týkajúce sa vírusu
     - vyslovene popiera účinnosť usmernení týkajúcich sa sociálneho dištancovania a izolácie, ktoré vydali WHO a / alebo miestne zdravotnícke orgány

Niektoré skupiny obhajujúce ľudské a občianske práva už predtým vyjadrili obavy z „rastúcej online cenzúry ohľadne informácií súvisiacich s pandémiou koronavírusu“ zo strany hlavných sociálnych sietí.

„Občania chápu, spájajú si kontext a dôverujú informáciám, nie prostredníctvom tvrdých obmedzení zdieľania informácií, ale prostredníctvom slobodného fóra na šírenie myšlienok a názorov ,“ napísali 16. apríla vo svojom liste adresovanom YouTube.

John F. Kennedy o slobode prejavu a kontroverzných názoroch

V apríli roku 196I predniesol 35. prezident Spojených štátov John F. Kennedy pred vydavateľmi tlače prejav, v ktorom sa vyjadril aj k snahám cenzurovať nepohodlné názory:

„Bez diskusie a bez kritiky žiadna administratíva ani krajina nemôže byť úspešná - a žiadna republika nemôže takýmto spôsobom prežiť. Preto aténsky zákonodarca Solón vyhlásil za zločin, ak sa občan stráni kontroverzie. Preto je aj naša tlač chránená Prvým dodatkom - ako jediný podnik v Amerike je osobitne chránený ústavou. Nie baviť a zabávať, nie zdôrazňovať triviálnosť a sentiment, nie dávať verejnosti iba to, čo chce ... ale informovať, vzdelávať, burcovať, zrdkadliť, formulovať a zdôrazňovať naše nebezpečenstvá a naše príležitosti, naznačiť naše krízy a naše rozhodnutia, viesť, formovať, vzdelávať a niekedy dokonca pohnevať si verejnú mienku.“

Celý prejav Johna F. Kennedyho:

Zdroje: theguardian.com / bbc.com / InfoVojna

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti