Americký federálny sudca v štáte Louisiana pozastavil účinnosť povinného očkovania zamestnancov v zdravotníctve

02.12.2021 | 12:15
  6
Ide už o druhé rozhodnutie s povahou predbežného opatrenia. Prvé bolo vydané prednedávnom v Missouri s účinnosťou pre 10 amerických štátov.

Sudca Terry A. Doughty zo súdu „the U.S. District Court Western District of Louisiana“ dňa 30.11.2021 pozastavil účinnosť nariadenia, ktorým administratíva prezidenta SŠA Joe Bidena nariadila 5.11.2021 pod č. 86 Fed. Reg. 61555-01 povinné očkovanie pre zamestnancov v zdravotníctve.

Ide už o druhé rozhodnutie s povahou predbežného opatrenia. Prvé bolo vydané prednedávnom v Missouri s účinnosťou pre 10 amerických štátov. Tentokrát sa k prípadu pridalo okrem Louisiany 13 ďalších štátov. Rovnaké sa nedávno udialo aj s povinným očkovaním u tzv. veľkých zamestnávateľov (tzv. OSHA mandate).

Základnou argumentáciou v aktuálnom prípade bol rozpor s ústavou a nedostatok právomoci na vydávanie takýchto nariadení. Nariadenie sa týka 2.4 milióna nevakcinovaných zdravotníckych zamestnancov a 21 pracovných zaradení. Sudca vytkol prezidentovi Bidenovi aj neodôvodnenú zmenu v názore, keď sa ešte 9.9.2021 jasne vyjadril v neprospech povinného očkovania mRNA vakcínami. Sudca sa zároveň vyjadril, že neobmedzený núdzový stav je veľkou hrozbou pre občianske práva.

Vakcinovať sa malo už 6. decembra prvou dávkou, v januári druhou. Sankciou za nevakcinovanie bola strata zamestnania.

V SŠA to zatiaľ vyzerá, že do boja za ľudské práva sa zapojili prví statoční sudcovia. V SR by zatiaľ stačilo začať zavedením efektívnych (rýchlych) prostriedkov nápravy. Toľkokrát sme už historicky okopírovali českú legislatívu, že by možno stačilo nazrieť opäť za brehy rieky Moravy a prebrať systém, ktorý majú už nejaký čas zavedený. Tentokrát kľudne v zrýchlenom legislatívnom konaní a nebol by to žiadna hanba. Práve naopak. Dovtedy to bohužiaľ bude vyzerať ako úmyselné bránenie v uplatňovaní práva na súdnu ochranu v oblasti pandémie.

Rozhodnutia amerického sudcu v anglickom jazyku TU.

Autor: JUDr. Peter Weis

Zdroj: Advokátska kancelária Weis & Partners


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti