Covid-19 by mal byť považovaný za vírus podobný chrípke. Británia by podľa expertov mala podpornou očkovacou dávkou ukončiť masové očkovanie

10.01.2022 | 09:00
  1
Aj britskí konzervatívci volajú po zmene covidovej stratégie a návrate k „novému normálu“.

Masové testovanie ľudí s cieľom preočkovávať celú populáciu bude čoskoro minulosťou. Minimálne v Spojenom Kráľovstve, ktoré sa svojím postojom odlišuje od krajín EÚ.

Covid-19 by mal byť považovaný za endemický vírus podobný chrípke, a ministri by mali ukončiť masové očkovanie akonáhle sa skončí kampaň na podporné očkovanie. Povedal to bývalý šéf zodpovedný za očkovanie v Spojenom Kráľovstve Clive Dix.

Už dni predtým ďalší expert Andrew Pollard, šéf Spoločnej komisie pre očkovanie a imunizáciu (JAVI), povedal, že pre všeobecné zavedenie štvrtej očkovacej dávky neexistujú presvedčivé dôkazy.

Návrat k novému normálu

S názorom súhlasia vrcholní politickí predstavitelia konzervatívcov, ktorí volajú po zmene covidovej stratégie a návrate k „novému normálu“, píše The Guardian.

„Masové očkovanie populácie v Spojenom kráľovstve by sa malo v súčasnosti skončiť,“ povedal C. Dix. „Potrebujeme kontrolovať chorobu, nie šírenie vírusu. Našim budúcim cieľom je zastavenie progresu choroby do ťažkého stavu,“ dodáva expert.

C. Dix nalieha, aby ministri začali podporovať štúdie týkajúce sa širšej covidovej imunity nad rámec neutralizujúcich protilátok, vrátane B- a T-lymfocytov. Štúdie ukazujú, že spojenie vakcíny a prekonanie choroby vytvára superimunitu, chrániacu ľudské telo lepšie ako samotné vakcíny.

Dôležité bude zamerať sa na zistenie spôsobu, ako pracuje imunita u starších a zraniteľných ľudí.

Britský expert naznačuje, že by sa mala premyslieť aj testovacia stratégia: „Mali by sme sa zamyslieť nad tým, kedy ukončiť testovanie a nechať chorých izolovať a umožniť im návrat do práce, keď sa budú cítiť lepšie. Podobne ako v prípade chrípky.“

„Štvrtá dávka existujúcich vakcín pravdepodobne toho nedokáže veľa,“ povedala profesorka Eleanor Ridley z Univerzity v Edinburgu. „Dôkazy hovoria o tom, že imunita voči ťažkým ochoreniam je dlhotrvajúca. Jediným ospravedlnením druhej podpornej dávky vakcíny by bol stav, kedy by po piatich až šiestich mesiacoch končili ľudia v nemocniciach s ťažkým covidom.“

Farmafirmy veria v štvrtú dávku

CEO spoločnosti Moderna CEO Stephane Bancel napriek poslednému zlepšeniu situácie v Južnej Afrike a Londýne tvrdí, že štvrtá dávka bude na jeseň potrebná.

„Za predpokladu, že omikron akceleruje smerom do endemickej fázy, stále si myslím, že na jeseň bude potrebná štvrtá dávka,“ povedal S. Bancel. Najmä to bude platiť pre ľudí s oslabenou imunitou. Tí môžu potrebovať podpornú dávku každý rok.

Vakcíny sú jediným komerčným produktom spoločnosti Moderna. Odhaduje sa, že v minulom roku zisk spoločnosti presiahol úroveň 10 miliárd dolárov.

Spolu s Pfizerom a BioNTechom sa odhaduje ich zisk v minulom roku na úrovni 34 miliárd dolárov. Predaj vakcín tvoril zhruba 60 percent tržieb spoločnosti Pfizer.

V máji 2021 sa Európska únia dohodla na nákupe 1,8 miliardy vakcín od spoločnosti Pfizer na roky 2022 a 2023. Doteraz krajiny EÚ aplikovali svojim občanom 755 miliónov dávok.

Autor: Ronald Ižip - trhový analytik a zástupca šéfredaktora TRENDu

Zdroj: trend.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti