Dôchodca na Orave zomrel po tretej dávke vakcíny proti Covid-19 na ceste z vakcinačného centra

25.11.2021 | 11:45
  48
Možnosť zaočkovať sa treťou dávkou využil začiatkom týždňa aj 77-ročný muž. Experimentálny roztok od konzorcia Pfizer/BioNTech bol pre neho fatálny.

V Námestove sa udial veľmi smutný prípad úmrtia 77-ročného seniora. Odpadol takmer bezprostredne po opustení očkovacieho centra, kde mu bola pichnutá tretia dávka vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech. O celom prípade informoval denník SME.

Muž mal podľa informácií denníka viacero chronických ochorení a reálna príčina smrti bude známa až po pitve.

„Po podaní dávky sa nesťažoval“

Mobilnú očkovaciu jednotku, v ktorej bol pacient vakcínovaný, zriadil Žilinský samosprávny kraj (ŽSK), ktorého odbor zdravotníctva sa už k celej situácii stihol vyjadriť.

„Po podaní dávky sa nesťažoval, pod dohľadom bol stanovený čas vo vakcinačnom centre, potom vyšiel von, kde odpadol. Privolaní zdravotníci sa mu snažili pomôcť a zachrániť ho, žiaľ, nepodarilo sa im to,“ povedala Silvia Pekarčíková, riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK.

Celý prípad môže otvoriť otázku, že ako veľká pozornosť musí byť po podaní vakcíny venovaná jednotlivým občanom a či táto potrebná pozornosť nie je zo strany zdravotníkov niekedy (napríklad aj neúmyselne) podceňovaná či zanedbávaná. Špeciálne vo vysokokapacitných očkovacích centrách môže byť náročné sledovať všetkých očkovaných ľudí minimálne po dobu 15 minút, aká je odporúčaná.

Plánujú očkovať naďalej

Smrť pacienta síce v očkovacej jednotke spôsobila rozruch, no tá ma aj napriek tejto tragickej udalosti v pláne nie len naďalej očkovať, no dokonca pridať do portfólia vakcín, ktorými sa v nej očkuje aj novú očkovaciu látku.

Vo vakcinačnom centre v Námestove doteraz podali viac ako 23-tisíc dávok vakcín. Očkuje sa tam hlavne vakcínou od firmy Moderna, no v blízkej dobe sa tam má očkovať aj novou vakcínou Comirnaty: „Chceme vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí majú o tento typ vakcíny záujem, aby nemuseli cestovať do Trstenej alebo Dolného Kubína,“ vysvetlila Silvia Pekarčíková.

Zdroj: ereport.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti