Gastro sektor si želá návrat mafie z 90-tych rokov – Tá brala len z toho čo prevádzka zarobila – Súčasná Hegero-Matovičova vláda zakáže podnikať a berie viac ako pri otvorenej prevádzke

15.10.2021 | 10:10
  44
Otvorený list Aliancie Slovenskej Gastronómie.

Dobrý deň Vážená politička, Vážený politik 



Táto vláda po zverejnení opatrení na nasledujúci týždeň sa správa horšie ku Gastro sektoru ako mafia v 90tych rokoch. Gastro sektor ako jeden z mála sektorov na Slovensku je za posledných 17 mesiacov natvrdo zatvorený ukrutných 13 mesiacov. A teraz k tomu čo táto vláda reálne spravila. Jediný Gastro sektor dostával pri úplne zatvorených prevádzkach len 80% z nákladov na zamestnancov, reálne doplácal na každého priemerného zamestnanca približne 500 Eur z vlastných prostriedkov.

Bolo možné odložiť si odvody do Sociálnej poisťovne čím si mnohé prevádzky veľmi pomohli.

Prvá splátka do Sociálnej poisťovne musela byť zaplatená do 30.09.2021, kto ju nezaplatil budú od neho tvrdo tieto prostriedky cez exuekúcie vymáhané.

Vieme, že od 01.09.2021 vstúpili do platnosti opäť tvrdé opatrenia voči Gastro sektoru. Stačilo tak málo, aby Minister Milan Krajniak buď tieto odložené odvody úplne odpustil, alebo posunul ich splatnosť – on má priamo na to kompetencie. 


Neurobil tak nevieme prečo. Takže týmto jeho správaním už budúci týždeň budú prepustení prví 50 kvalitní zamestnanci z Gastro sektora a skrachuje prvých 10 prevádzok /o ktorých máme vedomosť istotne ich bude viacej/.

Minister Krajniak však medzitým stihol rozdať 52mil Eur pre 14 0000 nových pracovných miest – nevieme kde je tých 14 000 nezamestnaných kto ich potrebuje, a či sú to reálne udržateľné miesta, alebo len ako to voláme pracovné miesta na papieri na vyčerpanie dotácie budeme to veľmi pozorne sledovať. 


Teraz aká je realita – mnohé prevádzky sú dnes už opäť úplne zatvorené, mnohé sa snažia nejak v obmedzenom režime fungovať – tvrdé zákazy platia. 



Všetky kompenzácie sú zastavené – úplne všetky – aj tie ktoré platili počas druhej vlny – a to dnes máme Pandémiu na Slovensku viac ako 1,5 roka. 



Posielame, aby ste si sami pozreli – Pomoc cestovnému ruchu cez Ministerstvo dopravy – schválená nevypláca sa prečo – https://www.mindop.sk/schema-pomoci/schema-pomoci-v-cestovnom-ruchu 



Jediné opatrenie pre Gastro sektor na zamestnancov – Pomoc 3B – úplne zrušená – https://www.pomahameludom.sk/ 

Vážení priatelia, jedno je isté vláda sa týmto konaním správa horšie ako mafiáni čo je veľmi smutné. Vy máte tú moc zmeniť to – Je to len na Vás.

Andrej Kasáš 


Generálny tajomník Aliancie Slovenskej Gastronómie 

Zdroj: veci-verejne.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti