Harabin: Podávam trestné oznámenie na Lipšica!

16.10.2021 | 08:05
  16
Exminister spravodlivosti a bývalý šéf Najvyššieho súdu sa obrátil priamo na generálnaho prokurátora Maroša Žilinku.

To, čo bolo už nejaký čas „na spadnutie“, sa stalo realitou. Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin podáva generálnemu prokurátorovi trestné oznámenie na Daniela Lipšica.

Na čom ho „chytil“?

Môžeme si o Štefanovi Harabinovi myslieť, čo len chceme, jedno je isté, jeho odbornosť sa naozaj spochybňovať nedá. A ani nevypláca. Tentokrát sa Lipšicovi pomstilo jeho konanie z roku 2005. Vtedy si nechal z rozpočtových prostriedkov Ministerstva spravodlivosti zaplatiť súkromné prieskumy verejnej mienky.

Zneužívanie právomocí verejného činiteľa

Harabin ďalej konkretizuje, o ktoré trestné činy sa jedná: „Bez najmenších pochybnosti ide o spáchanie trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa podľa § 158 odsek. 1 písmeno. a), odsek. 2 písmeno. a), c) Trestného zákona (zák. č.140/1961 Zb.) a sprenevery podľa § 248 odsek 1, 4 písmeno c) Trestného zákona (zák. č.140/1961 Zb.), u ktorých je premlčacia doba dvadsať rokov podľa § 67 ods. 1 písm. b) Tr. zák. (zák. č.140/1961 Zb.),“ a pripomína, že na odstíhanie D. Lipšica má Žilinka ešte päť rokov.

Má na to päť rokov

Štefan Harabin upozorňuje generálneho prokurátora na zákonnú lehotu, počas ktorej by sa mal zaoberať jeho trestným oznámením. Na záver statusu sa Š. Harabin pýta, či podá Žilinka po vzore rakúskej kauzy „Kurz“ obžalobu na Lipšica za zjavnú korupciu?

Lipšicov miliónový prieskum z roku 2005 zaplatený daňovými poplatníkmi na politické ciele

Ministerstvo spravodlivosti v čele s Danielom Lipšicom zaplatilo v roku 2005 za prieskumy spoločnosti Takt – poradenství a konzultace 2,39 milióna korún (79 333 EUR). Štefan Harabin ho v roku 2006 ako jeho nástupca vyzval, aby peniaze vrátil na účet rezortu. Lipšic ale tvrdil, že zadanie bolo v súlade so zámerom profesionálne komunikovať reformy v justícii.

Respondenti v prieskume odpovedali okrem iného na otázky: Keď sa povie minister spravodlivosti Daniel Lipšic, čo si pod tým predstavíte? alebo Čo sa vám na pánovi ministrovi Lipšicovi páči, s čím ste u neho spokojní?

Prieskumy verejnej mienky, ktoré si dal urobiť bývalý šéf rezortu spravodlivosti Daniel Lipšic, zverejnilo ministerstvo spravodlivosti na svojej internetovej stránke v septembri roku 2006.

Rezort zaplatil za prieskumy od 15. apríla 2005 do 1. februára 2006 celkovo 2,39 milióna korún (430 000 Sk, 980 000 k, 980 000 Sk). Samotná spoločnosť Takt vo svojich záveroch napríklad uvádza, že „cílem obou průzkumů je stanovit možnosti komunikační strategie určené pro Daniela Lipšice nejen jako ministra spravedlnosti SR, ale i jako člena KDH “.

Ministerstvo spravodlivosti SR pritom vybralo spoločnosť Takt poradenství a konzultace, ktorá poskytla o takmer milión korún vyššiu cenu ako ostatní uchádzači. Vo výberovom konaní však mala zvíťaziť najnižšia ponuka. Spoločnosť Takt pritom ani nesplnila jednu zo základných podmienok a mala byť už na začiatku vylúčená. Ministerstvo vtedy zverejnilo prieskumy na svojej internetovej stránke.

Rezort spravodlivosti sa počas Harabinovho ministrovania rozhodol peniaze požadovať iba od vtedajšieho poslanca za KDH Lipšica a nie od hnutia samotného, pretože prieskumy boli zamerané priamo na jeho osobu a osobné politické ambície, za čo nemôže niesť právnu zodpovednosť jeho materská strana.

Harabin vtedy Lipšica zároveň vyzval, aby sa neskrýval za frázy a priznal, že si dal ako minister spravodlivosti a podpredseda vlády SR za peniaze daňových poplatníkov urobiť prieskum pre svoje stranícke a politické ciele.

„Funkcia ministra spravodlivosti nemôže byť zneužívaná na túžbu po moci a popularite,“ vysvetlil vtedajší minister spravodlivosti Štefan Harabin a dodal, že ide o prieskumy na zlepšovanie osobného imidžu politika Lipšica.

"Po prečítaní si môže urobiť každý názor, či si majú ministri právo za milióny korún daňových poplatníkov objednávať takéto prieskumy," uviedol Harabin v roku 2006.

Zdroj: hlavnydennik.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti