Lipšic v prípade hejtovania speváčky Simy Martausovej dospel k záveru, že nebol spáchaný trestný čin

24.11.2021 | 11:10
  13
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka dal prešetriť, či v prípade speváčky hlásiacej sa ku katolíckej cirkvi neprišlo k spáchaniu trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic po preskúmaní výrokov týkajúcich sa podozrenia zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia voči speváčke Sime Magušinovej, vystupujúcej pod umeleckým menom Sima Martausová, dospel k záveru, že nebol spáchaný trestný čin. Výroky dal preveriť generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. Lipšic vo vysvetlení svojho rozhodnutia zdôraznil, že právo na slobodu prejavu nechráni len obsah prejavu, ale aj jeho formu, teda jeho emotívnu zložku.

"Preskúmavané výroky podozrivých môžu byť a mali by byť predmetom morálneho odsúdenia, ale rozhodne nie sú trestným činom."

Uznal, že preskúmavané výroky sú prejavom nevkusu a intolerancie k iným názorom. 

"Rovnako je poľutovaniahodné, keď sa vo verejnom priestore objavujú výroky, ktoré posilňujú predsudky voči iným skupinám obyvateľov. Úlohou orgánov činných v trestnom konaní však nie je kultivovať verejnú diskusiu, na to má demokratická spoločnosť iné inštitúcie, medzi ktoré rozhodne nepatria orgány polície a prokuratúry," dodal Lipšic.

Žilinka: Absolútne neakceptovateľné hanobiace útoky pre vierovyznanie prekračujúce hranice slobody prejavu

Žilinka dal v novembri prostredníctvom Úradu špeciálnej prokuratúry preveriť, či výrokmi komentátora denníka SME na adresu speváčky Magušinovej nedošlo k spáchaniu trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

"Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka považuje za absolútne neakceptovateľné hanobiace útoky pre vierovyznanie, ktoré prekračujú hranice slobody prejavu a to zvlášť, ak sa k takému konaniu uchýlia novinári," uvádza sa v stanovisku Generálnej prokuratúry SR.

Žilinka preto oznámil, že zabezpečí, aby prostredníctvom Úradu špeciálnej prokuratúry, v ktorého pôsobnosti sú trestné činy extrémizmu, bolo vyšetrené, či v prípade Magušinovej neprišlo k spáchaniu trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Viac v článku TU.

Komentátor denníka Sme Peter Tkačenko na svojom súkromnom twitterovom účte kritizoval Magušinovej tvorbu.

Ku kritike sa v komentároch pod príspevkom pridal aj Rado Ondřejíček známy z projektu Cynická obluda, ktorý sídli na webe denníka Sme.

"Spustnutý ženích. To mi pripomína môj obľúbený paragraf Trestného zákona, ktorý postihuje rodičov, ktorí svojim deťom umožnia viesť záhaľčivý spôsob života, a tým ich vystavujú nebezpečenstvu spustnutia. Ergo by ju mohli zašiť a aspoň by sa zastavila nová produkcia," napísal napríklad Tkačenko.

Zároveň sa urážlivo vyjadril na adresu kresťanov. Magušinová sa otvorene hlási ku katolíckej cirkvi.

Viac o prípade v článku TU.

Portál HNonline v tejto súvislosti uviedol, že pri posudzovaní prípadu vychádzal Lipšic aj zo svojho predchádzajúceho rozhodnutia, v rámci ktorého v apríli 2021 zrušil uznesenie vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry o vznesení obvinenia voči expremiérovi Robertovi Ficovi.

Fico bol v tej dobe obvinený za prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súvislosti s jeho výrokmi o odsúdení poslanca Milana Mazureka pre jeho vyjadrenia o Rómoch. Špeciálny prokurátor toto obvinenie ako nezákonné zrušil.

Lipšic v prípade Tkačenka a Ondřejíčka doplnil, že preskúmavané výroky by mali byť predmetom morálneho odsúdenia, ale trestným činom nie sú. Podľa neho v oblasti verbálnych deliktov nie sú orgány činné v trestnom konaní arbitrami dobrého vkusu.

Sima Martausová - Kam tento svet speje?

Zdroj: ta3.com / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti