Lôžka a ventilácie asi zožrali myši

22.11.2021 | 18:48
  57
Vcelku veselé, i keď ide až o čierny humor v kontexte toho, čo sa tu prezentovalo napr. v januári 2021 a tiež, čo tu prezentuje aj teraz, v novembri 2021.

Rezort zdravotníctva je na prípadnú druhú vlnu pandémie COVID-19 pripravený.

Myslíte, že to je vtip? Nie, je to článok uverejnený na stránke Ministerstva zdravotníctva SR dňa 23.07.2020:

https://www.health.gov.sk/Clanok?covid-19-23-07-2020-pandemicka-komisia-plan

Vcelku veselé, i keď ide až o čierny humor v kontexte toho, čo sa tu prezentovalo napr. v januári 2021 a tiež, čo tu prezentuje aj teraz, v novembri 2021.

V materiáli zo dňa 23.07.2020 sa píše (vyberám z textu o tzv. covidových lôžkach):

„Ak si to epidemiologická situácia vyžiada, posunieme sa do 1. fázy. V pätnástich nemocniciach v jednotlivých regiónoch Slovenska….vyčleníme priestor pre takzvaných „COVID pacientov“. Pôjde o 3 385 lôžok a 118 pediatrických lôžok. … Tieto budú v 1. fáze k dispozícii len pacientom s ochorením COVID-19Ostatné nemocnice budú fungovať v štandardnom režime.“   

„Reprofilizácia lôžok pre nakazených ľudí s koronavírusom bude narastať podľa potreby v závislosti od aktuálnej epidemiologickej situácie. Pripravené sú tri fázy. V jarných mesiacoch sme si prvú fázu reprofilizácie prakticky vyskúšali, spustenie druhej a tretej sme testovali, jednotlivé fázy reprofilizácie by teda mali byť správne nastavené. Jednotlivé fázy vedia nemocnice, v prípade potreby, rýchlo aktivovať,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Na základe pandemického plánu sa druhá fáza reprofilizácie lôžok zrealizuje v 3. fáze pandémie. K dispozícii bude ďalších 5 687 postelí v ďalších dvadsiatich dvoch nemocniciach.

Slovensko je pripravené aj na enormný nárast nakazených. V prípade takejto situácie by nastalatretia fáza reprofilizácie nemocničných postelí v ďalších dvadsiatich piatich nemocniciach po celom Slovensku. V nej bude pre „COVID pacientov“ vyčlenených ďalších 5 951 lôžok.“

Ako počítam, tak počítam, mali sme byť v pohode pripravení a mali sme mať k dispozícii cca 15 tisíc tzv. covidových lôžok (3 385 + 118 + 5 687 + 5 951).

Slovensko má pritom cca 5,8 nemocničných lôžok v prepočte na 1000 obyvateľov, čo je v kvantitatívnom vyjadrení cca 32 000 lôžok, ale možno sa mýlim, tak ma prosím opravte.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Ak si porovnám údaje v nemocniciach z januára 2021, tak bolo hospitalizovaných cca 3 tisíc tzv. covidových pacientov, pričom zdravotnícky systém vraj kolaboval a nemocnice poskytovali preto len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Pri takomto čísle ale mali nemocnice fungovať v štandardnom režime, či nie?   

Natíska sa mi opakujúca sa obligatórna otázka: Kde udělali soudruzi z NDR chybu?

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

A pre zopakovanie: V nemocniciach je v súčasnosti (v novembri 2021) hospitalizovaných tiež cca 3 tisíc tzv. covidových pacientov, pričom zdravotnícky systém vraj tiež už kolabuje a nemocnice poskytujú preto len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Áno, je to pravda, chodím po uliciach, všade prekračujem mŕtvoly, lebo v nemocniciach už nie je miesto. No hotová morová rana, smrtnosť pri COVID-e ďaleko prekračuje ebolu i marburg.

A nie je to náhodou tak, že sa úmyselne neposilňujú covidové oddelenia s cieľom, aby tam pracujúci obetaví zdravotníci doslova „padli“ a potom sa to prezentuje ako kolaps nemocníc, ktorý zapríčinili tí, ktorí si nechceli aplikovať experimentálnu tzv. vakcínu?

A kde udělali soudruzi z NDR chybu tentokrát? Po skúsenostiach zo začiatku roka 2021 sme mali byť na jeho konci pripravení lepšie, alebo nie?

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

A ešte troška k pľúcnym ventilátorom: V materiáli zo dňa 23.07.2020 sa píše (vyberám z textu):

Slovenské zdravotníctvo je vybavené aj prístrojmi. „Pľúcnych ventilácii pre pacientov s COVID-19 máme dostatočné množstvo vzhľadom na dostupné personálne kapacity našich ústavných zdravotníckych zariadení.“

„Na základe skúseností z okolitých krajín sme na začiatku pandémie definovali typy prístrojov vhodných na ventiláciu pacientov s pokročilým štádiom COVID-19. V tom čase bolo v nemocniciach 450 takýchto prístrojov, nákupmi sme tento stav zvýšili tak, aby sme mali k dispozícii 1 000 takýchto ventilátorov. Z nich je už 350 v nemocniciach. Ďalšie budú distribuované na základe definovaných požiadaviek nemocníc a reálnej potreby na základe aktuálnej epidemiologickej situácie. Spolu s ďalšími nižšími typmi ventilátorov a podporných oxygenačných prístrojov tak Slovenská republika bude mať v lôžkových zariadeniach takmer 2 000 lôžok vybavených prístrojmi na podporu dýchania.“

To si z nás teda Ministerstvo zdravotníctva SR robilo neskutočnú srandu.   

Podľa údajov za predchádzajúci deň (19.11.2021) totižto podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 256 osôb:

https://www.health.gov.sk/Clanok?covid-19_19-11-2021-vysledky

Ale mám ten „pocit“, že sa na mňa valia odvšadiaľ informácie, že počet voľných pľúcnych ventilácií sa už blíži k nule.

V tejto súvislosti mám len 2 otázky:

1.    Máme personálne kapacity iba na obsluhu 256 pľúcnych ventilácií?

2.    Ak odpoveď na prvú otázku znie áno, rád by som vedel, či tí, ktorí koncepčne (materiálovo aj personálne) riešili počet pľúcnych ventilácií na počet 1000 a viac, by sa mali považovať za idiotov alebo imbecilov (nejde o urážlivé vyjadrenie, pri všetkej úcte, ide totiž o štandardné kategórie v rámci miery IQ).

Vopred ďakujem za možné odpovede.

JUDr. Marián Sivák

Zdroj: Advokátska kancelária Weis & Partners


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti