Monika Jankovská odhalila šokujúce detaily jej pobytu vo väzbe, ktorá zdevastovala jej zdravie

12.10.2021 | 11:30
  52
Všetko začalo akciou Búrka v auguste 2019 a odvtedy sa jej zdravotný, najmä psychický stav zrútil. Vtedy jej vzali mobil a ona rezignovala na svoju funkciu štátnej tajomníčky.

Skončilo jej peklo na zemi? Kvantá liekov, nepokoj, pokus o samovraždu, psychiatria, najmä však neustály neovládateľný strach a nočné mory. Taký bol život bývalej štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti SR Moniky Jankovskej, spájanej s Threemou, ale aj s ďalšími kauzami, počas jej života za múrmi väznice. Je však pre svoj psychický stav vôbec spôsobilá podstúpiť výsluchy či pojednávania? Dokument, ktorý získal zoznam.sk je plný detailov, ktoré sú viac ako šokujúce!

Monika Jankovská prehovorila najhorších chvíľach svojho života! Bývalá štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR a sudkyňa odkryla hrozné zážitky zo svojho života. Tie odštartovali a jej psychické problémy, ktorými trpí dodnes. Nadávky ľudí pod balkónom ako skap opička, zhniješ v base, alebo slovné útoky na jej synov, že sú “ku..y smerácke jednoducho nezvládla a začal sa jej vyše dvojročný maratón psychiatrických vyšetrení.

Obrovský záujem médií vyvolala akcia Búrka v auguste 2019, ktorú odštartovalo odobratie mobilu Monike Jankovskej políciou. V tej chvíli sa začal hon na čarodejnice. “Pod balkónom bytovky, kde bývame, vykrikovali cudzí ľudia: ´Skap konečne ty opička, zhniješ v base´,” prezradila Monika Jankovská.

Spomína aj vulgárne slovné útoky na jej synov. “Vynadali im, že k..vy smerácke!” ťažko zvládala nadávky na jej synov. Ona už vtedy prestala vychádzať z bytu. Keď potrebovala lekára, prišiel k nej domov. Práve na jeho odporúčanie a aj naliehanie synov začala pravidelne navštevovať psychiatra, ktorý jej vypísal lieky a u ktorého sa lieči dodnes. Do jeho ambulancie ju vozia synovia. “Sama som nedokázala nič urobiť, iba som ležala a triasla sa,” priznáva.

Domová prehliadka

Policajti prišli v januári pred 6.00 hodinou ráno. “Zvláštne bolo, že keď prišli a začali búchať, už tam boli novinári. Ja som sa snažila byť úplne pokojná,” opisuje ťažké chvíle. Bolo jej jasné, že pravdepodobne pôjde do väzenia. “Od toho dňa som si dávala každý deň budík na 5.00 hodinu, čakala som, či ma vezmú alebo nie,” popisuje neistotu, ktorú pociťovala každý deň po dobu 3 až 4  mesiacov, pretože to, že ju zadržia, čakala už pred domovou prehliadkou.

No a 11. marca 2020 si po ňu naozaj prišli. “Rozlúčila som sa s deťmi, dali mi putá a odviedli ma na výsluch do Nitry,” popisuje Jankovská s tým, že tam bolo viac sudcov aj  advokátov. Následne ju previezli na Ústavný súd do Košíc. “V cele policajného zaistenia som bola dve noci, celú noc tam svietila neónka,” priznáva a ďalej opisuje čo sa dialo. “Hneď v prvý deň som dostala menštruáciu, čo som už nečakala. Ten policajt mi nedovolil ani osprchovať sa,” šokovalo ju takéto poníženie.

Ďalší šok, tentokrát pozitívny, prišiel výmenou služieb. “Druhý policajt mi dovolil osprchovať sa a dokonca mi dal svoje mydlo a aj plachtu na utretie,” prezradila.

Odvtedy sa jej zdravotný, najmä psychický stav zrútil. Vtedy jej vzali mobil a ona rezignovala na svoju funkciu štátnej tajomníčky. Prestala chodiť von, triasla sa, až jej syn usúdil, že musí ísť k psychiatrovi,” píše sa v posudku. Ako vyzeral krutý očistec, v ktorom sa bývalá sudkyňa a štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti ocitla? Moniku Jankovskú v marci 2020 zadržali a zavreli do väznice. Tam s prestávkami, kedy bola hospitalizovaná na psychiatrii, bola až do mája 2021. Okrem zdravotných komplikácií mala najmä psychické problémy, ktoré ju dohnali až k pokusu o samovraždu! Bola zlomená, na dne, neustále cítila napätie, úzkosť, strach, depresie, mala poruchy spánku.

Janskovská sa po prepustení na slobodu a opätovnom zadržaní psychicky zrútila. Zdroj: Zoznam.sk / Maarty

Syn rozširuje koronu!

Monika Jankovská po prevezení do Banskej Bystrice pred sudcu pre prípravné konanie. “Keď sudca rozhodol, že mňa aj ostatných berie do väzby, prišiel ku mne jeden z policajtov a začal na mňa vrieskať, že môj syn rozširuje koronu!” hovorí. Nevedela vôbec o čo ide, vysvetlil jej to až jej advokát. Jej synovia prišli za mamou do Banskej Bystrice, stalo sa však nešťastie a mladšieho z nich zrazilo auto. “Ostal ležať a niekto povedal, že: “To je Jankovskej syn”, toľko ľudí nad ním stálo, ale nikto nepomohol!” Až jej starší syn, keď to uvidel, zavolal záchranku. Strašné chvíle však pokračovali. Cela bola špinavá, malá a tiekla tam iba studená voda. “Bola tam strašná zima, mala som modré pery,” spomína. V noci ju budili každú pol hodinu, búchali jej, aby sa pohla. “Potom ma budili trikrát za noc počas celého pobytu,” opisuje praktiky vo väzbe.

“Musím sa zabiť! V decembri sa zabil Lučanský, zastavili trestné stíhanie a jeho rodina mala pokoj,” Vysvetlila Jankovská svoje nasledujúce konanie, kedy sa pokúsila o samovraždu nazbieranými liekmi. Po tomto čine ju previezli na Jednotku intenzívnej starostlivosti v  Banskej Bystrici. Na druhý deň ju previezli do nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. “Bola som na psychiatrii. Prepustili ma a vzápätí opäť zadržali. Zrútila som sa,” priznáva Jankovská, ktorá opäť skončila v civilnej nemocnici na psychiatrii, a to asi po dobu 10 dní. Následne opäť putovala do väzby do Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne.

Budili ju každú hodinu!

Podľa našich informácií musela byť celý deň a aj spať v prešiváku, taká tam bola zima. Nemala ani teplú vodu! Najhoršie však iba prišlo! “Budili ju v noci v hodinových intervaloch, svietila tam neónka,” opisuje znalkyňa jeden z dôvodov pretrvávajúcich psychických problémov Jankovskej. Po 3-4 týždňoch ju previezli na inú celu s teplou vodou, bolo to lepšie. Potom však znova prišiel problém a ona začala uvažovať o tom, ako skončiť svoj život. “Dostala dve igelitky, aby si mohla ísť nakúpiť nejaké potraviny. Keď sa vrátila na celu, obe igelitky si natiahla na hlavu!” opisuje podrobnosti. To sa jej však nepodarilo, tašky sa roztrhli. Jej zúfalstvo však bolo natoľko silné, že samovraždu videla ako jediné východisko. Začala zbierať lieky, ktoré jej predpísala psychiatrička za dve minúty, čo ju videla. Postupne ich nazbierala asi 50. Medzitým ju volali na výsluch a pritom sa jej vyhrážali, že jej zavrú deti! Využila noc, kedy tam nebola lekárka a všetky lieky Trittico prehltla. To sa stalo 29.januára tohto roka.

Nemocnica pre obvinených a odsúdených a Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Trenčíne.
Zdroj: zvjs

Pomočená a pošpinená

“Zrazu jej začalo prudko biť srdce, videla farebné obrazce, každým okom inak, napínalo ju na zvracanie. Uvoľnili sa jej zvierače, bola pomočená a pošpinená. Doplazila sa do kúpeľne, kde sa dovracala a ostala ležať na zemi,” opisuje v posudku šokujúce detaily. Vtedy Monika Jankovská pochopila, že sa jej pokus o samovraždu nepodaril. Našli ju podvečer, lekárka ju umyla, prezliekla a aj pobalila do nemocnica v Banskej Bystrici, odkiaľ ju previezli do väzenskej nemocnice v Trenčíne, kde bola až do 16. marca, kedy ju prepustili na slobodu.

Moniku Jankovskú po prepustení na slobodu opätovne zadržali.
Zdroj: Zoznam.sk / Maarty

Pár minút na slobode

Vtedy sa však zosypala úplne. Hneď ako vyšla z nemocnice ju obklopili kukláči a zatkli ju, mala ísť do Nitry na výsluch a do cely policajného zaistenia, tentoraz kvôli kauze Fatima. Monika vtedy prvýkrát počula svojho advokáta kričať! Nevedela dýchať, hovoriť, museli ju opäť hospitalizovať, primár ju hospitalizoval na psychiatrii. “Neskôr ju preložili na normálnu izbu s 8 ženami, prevažne alkoholičky. Správali sa k nej slušne,” uvádzajú sa v posudku slová samotnej psychicky zničenej Moniky Jankovskej. Z väzenskej nemocnice ju prepustili 26. mája tohto roku s náramkom na nohe. Každé dva týždne sa odvtedy hlási u mediačnej a probačnej úradníčky.

Monika Jankovská so svojím advokátom po prepustení.
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

 

“Bývam doma, raz príde jeden syn, raz druhý,” rozpráva. Trápia ju však nočné mory a stále sa lieči u psychiatra. Berie lieky na upokojenie, ale aj na spanie. “Aj keď zaspím, v noci sa zobudím a vidím Juhásza ako ma berie do väzby, ako sa usmieva…” opisuje ťažké sny. “Snívalo sa mi, že ma Kysel zastrelil a toto stále dookola. Ako mi Kysel vraví, že “klamali ste, nepustíme vás, pôjdeme po vašich deťoch!”

Na záver priznáva a posudok znalkyne to aj potvrdzuje, že má stále samovražedné myšlienky, ale myslí na to, že to nemôže urobiť svojim deťom.

Prečo bola väznená

Jankovská je stíhaná aj v súvislosti s kauzou zmeniek televízie Markíza, a to za zločin prijímania úplatku a zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa spáchaného formou účastníctva v štádiu pokusu s trestnou sadzbou 10 až 20 rokov. Dôvody na väzbu v kauze Fatima pominuli, preto ju dozorujúci prokurátor prepustil na slobodu. Monika Jankovská  ale naďalej nosí monitorovací náramok, a to pre kauzu Búrka.

Monika Jankovská. Zdroj: Glob.sk / Peter Korček

Zdroj: regiony.zoznam.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti