Policajná inšpekcia zadržala neslávne známeho vyšetrovateľa Čurillu a spol., ktorý v spolupráci s členmi mafiánskej skupiny Takáčovci vystupujúcich ako kajúcnici manipuloval trestné konanie v kauze Očistec

13.09.2021 | 09:35
  9
Vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) si po šéfa vyšetrovacieho tímu Božie mlyny Jána Čurillu, vyšetrovateľa Pavla Ďurka a ďalších dvoch vyšetrovateľov prišli priamo do budovy Prezídia policajného zboru SR, kde sídli NAKA.

Inšpekcia ministerstva vnútra zadržala štyroch vyšetrovateľov NAKA v budove policajného prezídia, kde sídli aj bratislavská NAKA. Medzi nimi majú byť aj dvaja vyšetrovatelia najzávažnejších káuz Ján Čurilla a Pavol Ďurko. Ide o ľudí z tímu Očistec. Informáciu priniesol Dennik N a Aktuality.sk.

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) vzniesol Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi z trestnej veci takzvaného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov aj obvinenie.

Dvojica Čurilla a Ďurkov sú obvinení zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. „Pokyn na vznesenie obvinenia vydal prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava,“ spresnil hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

„Výsluch obvinených za účasti ich obhajcu sa začal 13. septembra 2021 o 13.30 h. Po výsluchu obvinených bude vyhodnotený obsah ich výsluchov a v kontexte ďalších dôkazov bude stanovený ďalší procesný postup,“ doplnil Skladan.

Ďalší dvaja príslušníci NAKA boli zadržaní v trestnej veci vedenej pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vyšetrovateľ ÚIS vydal uznesenie o začatí trestného stíhania 6. septembra.

Jeden z vyšetrovateľov riešil podozrenie voči inšpekcii a SIS, ktoré zastavil námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera pred pár dňami ako nezákonné na základe paragrafu 363.

Čurilla spolupracoval aj na prípade bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského (nominanta Sme rodina), ktorému generálna prokuratúra pod vedením Maroša Žilinku 31. augusta zrušila obvinenia. Generálna prokuratúra v uznesení na takmer 80 stranách rozoberá rôzne porušenia zákonov.

"V uznesení je konštatovaných 17 hrubých porušení trestného poriadku a 11 porušení trestného zákona. Je tam porušené právo na obhajobu, právo na kontradiktórnosť konania, právo toho, že od začiatku existoval len selektívny výber dôkazov, uprednostňovanie kajúcnikov, nikto neverifikoval kajúcnikov. Generálna prokuratúra nekritizuje, že sa nemôžu použiť kajúcnici, ale na to musí byť nejaká základná indícia, kajúcnik nemôže byť konečný dôkaz o tom, že to niekto spáchal," hovorí o obsahu uznesenia Ondrej Urban, jeden z advokátov Vladimíra Pčolinského.

Exriaditeľ tajnej služby 8. septembra v televízii JOJ naznačoval, že jeho zadržanie v marci, po ktorom skončil vo väzbe, urýchlilo to, že začal predstaviteľom štátu posielať informácie o podozreniach z manipulácií výpovedí kajúcnikov.

„Ešte si pamätám, že keď mi pán Čurilla so svojou skupinkou ráno o piatej doručili uznesenie o vznesení obvinenia, nevdojak sa mi na tvári pri čítaní zjavil úsmev. Na to mi on povedal: „Na začiatku sa všetci usmievajú a potom ich to prejde“,“ zaspomínal si na svoje zatknutie Pčolinský v rozhovore pre Plus 7 dní.

Pčolinský v JOJ rozprával aj o tom, ako sa môžu v dohľadnom čase udiať kroky, či už z tímu NAKA, alebo tímu inšpekčnej služby. Na otázku moderátora, či sa budú zatýkať navzájom, bývalý riaditeľ SIS reagoval: „Nechcem povedať takú škaredú vec, že keby sa navzájom zavreli, tak by bol pokoj konečne. Ale obávam sa, že môže dôjsť k veľmi nepríjemným konfliktom medzi týmito dvomi organizačnými zložkami, ktoré môžu viesť k ďalším a ďalším konfliktom v spoločnosti.“

Vyšetrovatelia z kauzy Očistec ešte v závere mája vyjadrili znepokojenie nad útokmi, ktoré sa voči nim vedú. Uviedli, že ich vnímajú ako pokus o zastrašovanie i snahu o diskreditáciu, s úmyslom zmariť riadne a nestranné vyšetrovanie rozsiahlej obzvlášť závažnej trestnej činnosti. Upozornili, že pri vyšetrovaní postupujú striktne podľa zákona.

NAKA v rámci akcie Očistec zadržala vlani viacerých policajných exfunkcionárov. Skupina okolo nitrianskeho podnikateľa a väzobne stíhaného Norberta Bödöra mala pozostávať z 18 osôb. Medzi obvinenými sú aj policajný exprezident Tibor Gašpar, exriaditeľ NAKA Peter Hraško. Voči špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi sa už vedie súdny proces.

Špeciálny inšpekčný tím rieši podozrenia, že pri vyšetrovaní veľkých káuz dochádzalo ku ovplyvňovaniu kľúčových svedkov. V tejto súvislosti obvinili pôvodne troch ľudí – Petra Petrova, Mateja Zemana a Csabu Dömötora – posledný menovaný už je aj právoplatne odsúdený za krivú výpoveď na podmienečný trest.

Pôvodnú šéfku tímu Dianu Santusovú od riadenia odstavili po júlovej akcii, kedy povolala na zásah do Bratislavy výjazdovku Úradu hraničnej a cudzineckej polície zo Sobraniec. Vedenie inšpekcie malo viacero pochybností, ktoré podľa ministra vnútra Romana Mikulca doposiaľ celkom nerozptýlila. Mala ísť aj na detektor lži.

Zásah vtedy na istý čas prerušil prezident polície Peter Kovařík. Prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry, ktorá dozoruje prácu inšpekcie, ho za to obvinil zo zneužívania právomoci. Kovařík sa ku 15. septembru vzdáva funkcie.

Cez víkend sa na verejnosti objavil dokument, ktorý pôsobil ako realizačný návrh NAKA podpísaný aktuálnym šéfom bratislavskej pobočky Igorom Sukupčákom. Hovorilo sa v ňom o podozrení zo založení zločineckej skupiny. Ako podozrivý sa spomínali exšéf NAKA Branislav Zurian, pôvodná šéfka inšpekčného tímu Santusová aj bývalý operatívec NAKA Ján Kaľavský, ktorý začal spolupracovať s inšpekciou.

Mikulec je znepokojený a hovorí o účelovej akcii

K zadržaniu vyšetrovateľov NAKA sa vyjadril aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO)

„Som skutočne znepokojený tým, čo sa deje. Vnímam to ako ďalšiu účelovú akciu po tom, ako za záhadných okolností unikol z NAKA realizačný návrh na päticu mien za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny,“ reagoval Mikulec.

„Považujem to za pokračovanie snáh o zastrašovanie vyšetrovateľov a moje vnútorné presvedčenie o špinavých hrách v pozadí rastie každým dňom. Neprekvapuje ma, že prípad dozoruje krajská prokuratúra, ktorá účelovo obvinila aj policajného prezidenta,“ dodal minister.

Kolíková: Ako keby boli oklamaní predstavitelia špeciálnej prokuratúry, Špecializovaného trestného súdu

K situácii sa vyjadrila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (v súčasnosti vo farbách SaS):

„V nejakej miere musím byť zdržanlivá, pretože neviem, či sa táto vec fakticky nedotkne aj môjho rezortu, keďže potenciálne môže dôjsť k návrhu na väzbu, o ktorej bude rozhodovať súd. Takže v nejakej miere tu je na mieste, aby som bola zdržanlivá a vážila slová. Ale na druhej strane pravdou je, že trestné konanie funguje tak, že danú vec vám dozoruje prokurátor. Ak sa bavíme o veciach, ktoré spadajú pod NAKA, tie dozoruje špeciálna prokuratúra, o väzobných veciach rozhoduje Špecializovaný trestný súd. Špeciálnu prokuratúru a Špecializovaný trestný súd sme vytvorili, zriadili práve preto, pretože sme ako krajina dospeli k presvedčeniu, že na boj proti korupcii je dobré mať takýto špecializovaný útvar, či už  v rámci prokuratúry alebo v rámci súdnictva. Teraz vlastne dochádza k tomu, že konania, ktoré prebiehajú cez špeciálnu prokuratúru, cez Špecializovaný trestný súd, sú inou zložkou prokuratúry napádané, že to trestné konanie tam malo nejaké defekty. Ako keby boli oklamaní predstavitelia špeciálnej prokuratúry, Špecializovaného trestného súdu, čo mne je zložité tomu uveriť, že by sa takto dali oklamať. Samozrejme, môže sa to stať, napriek tomu, že si všetci dobre plnili svoju prácu. Ale vyrušuje ma to. Veľmi ma to vyrušuje.“

Bývalý siskár Forisch o Lipšicovej šachovnici smrti a výrobe kajúcnikov vyšetrovateľom NAKA Čurillom

Na tému Lipšica a spol. sa začiatkom roka vyjadril vo svojom článku aj bývalý príslušník SIS Pavol Forisch:

Snáď jedinou relevantnou informáciou, ktorú sa občania dozvedeli po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu,  zvolanej z dôvodu smrti generála Lučanského, bolo meno vyšetrovateľa NAKA. Vyšetrovateľ Čurilla, ktorému sa za posledný rok obesili traja obvinení v kauze Takáčovci.

V prvom prípade sa jedna o údajnú samovraždu obesením člena takáčovského gangu Igora Smolena, ktorého našli obeseného dňa 28.04. 2020 pri brehu ramena Dunaja.

V druhom prípade sa jednalo o jedného z vtedajších bosov takáčovského gangu Martina Mikulca ktorého našli obeseného 05.08. 2020.

Tretí najsmutnejší je prípad generála Milana Lučanského, ktorý sa údajne obesil v cele dňa 29. 12. 2020.

Všetky  tri prípady, ktoré  vyšetroval pofidérny vyšetrovateľ Čurilla majú jednu vec spoločnú  –  vo všetkých troch prípadoch  podozrivých usvedčovali tzv. kajúcnici, ktorých pán Čurilla podľa potreby je ochotný pre svojich mecenášov aj vyrobiť.

Kto je vyšetrovateľ Ján Čurilla?

Je aj štvrtý prípad, kde chcel Čurilla použiť kajúcnika teda kajúcničku. Tejto žene volajme ju Katarína podhodil cez svojho kuriéra iný kajúcnik menom Matúš, obvinený z drogovej trestnej činnosti výmenou za svoju slobodu na prikaz vyšetrovateľa 30 gramov kokaínu.

Našťastie vtedy došlo k chybe, pretože predčasne vrazilo dnu policajné komando a ten, ktorý podhodil právničke drogy nestihol byt opustiť. Kuriér sa neskôr vo výpovedi uviedol, že nepoznal obsah balíčka, ktorý priniesol. Paradoxne “kuriér” dodnes nie je vo väzbe alebo odsúdený.

Podhodením kokaínu chcel vyšetrovateľ Čurilla z pani Kataríny okrem iného právničky, ktorá mi často poskytovala poradenské služby vyrobiť kajúcnika a takto ju donútiť svedčiť proti mne. Keďže sa vyšetrovateľom NAKA, situáciu nepodarilo “doviesť do úspešného konca”, Katarína sa nestala ďalším z kajúcnikov.

Bola neúspešným pokusom trestne ma stíhať za obchodovanie so zbraňami a drogovú trestnú činnosť, s jedinou zámienkou ma diskreditovať. Bezprostredne po prepustení som bol ihneď zatknutý znova a  protizákonne ma Čurilla a Ďurka aj Chudý držali štyri dni vo väzbe.

V prípade Hyena bol právnym zástupcom údajne poškodenej Penty z vymysleného vydierania Lipšic. Ten Daniel Lipšic, kandidát na šéfa ÚŠP,  ktorý v minulosti zakladal.  Všetci súčasní prokurátori, ktorí tam pracujú, sú istým spôsobom poplatní Lipšicovi, nakoľko im dal špeciálne právomoci, špeciálne platy, špeciálne kauzy a najmä pod nich spadá NAKA.

Iba hlupák nepochopí, že Lipšic riadi ÚŠP aj NAKA. Takže nielen prokurátor Turan v kauze Hyena a v kauze vraždy Kuciaka, či prokurátor Šanta vo veci falšovanie Ruskových zmeniek, ale aj všetci zvyšní prokurátori, sú podľa Forischa poslušnými figúrkami na Lipšicovej šachovnici smrti. Medzi nich zaradil aj generálneho prokurátora Maroša Žilinku, čo sa však zrejme ukázalo ako predčasné tvrdenie a zo Žilinku sa stal človek, na ktorého útočí nielen samotný šéf špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic, ale aj jeho povestné stádo operujúce v korporátnych médiách.

Forisch tiež pripomenul, že Lipšic prostredíctvom bývalého komunistického sudcu Jána Mazáka (súčasného šéfa Súdnej rady) riadi aj Najvyšší súd SR.

Viac v článku TU.

Kto je vyšetrovateľ Pavol Ďurka?

Medzi zadržanými je aj Pavol Ďurka, ktorý sa podľa Denníka N podieľal sa na vyšetrovaní bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Ten sa v súčasnosti nachádza vo väzbe pre podozrenia, že zobral úplatok a spolupracoval so zločineckou skupinou Takáčovci.

„Aj v Kováčikovom prípade vystupuje ako svedok takáčovec Zeman. Na súde má opäť vypovedať koncom tohto týždňa. Zeman tvrdí, že prostredníctvom bývalého šéfa daňových kriminalistov, známeho kajúcnika Ľudovíta Makóa, v lete 2017 vybavil u Kováčika, že sa dostal z väzby bos takáčovcov Ľubomír Kudlička. Kováčik podľa obžaloby zobral za pomoc pri prepúšťaní bosa mafie úplatok 50-tisíc eur, čo on popiera. Kováčika súdia aj za podozrenie, že Makóovi vlani v lete vyniesol kópiu vyšetrovacieho spisu k prípadu prípravy úkladnej vraždy vyšetrovateľa NAKA Čurillu. Jedným z podozrivých bol aj Makó. Vtedy sa preverovalo, že takáčovci chystali odstránenie Čurillu ako akúsi pomstu za smrť vysokopostaveného takáčovca Martina Mikulca, ktorý sa podľa nich obesil pod tlakom toho, že po ňom polícia išla.V čase vyšetrovania boli nasadené aj odposluchy na Makóa a Kováčik podľa obžaloby vyniesol svojmu kamarátovi, vtedajšiemu šéfovi daňových kriminalistov zo spisu aj utajované prílohy o odpočúvaní. Kováčik to odmieta. Makó v minulosti tvrdil, že celý prípad bol podvrh, vraj nebol nijako zakompovaný do prípravy vraždy Čurillu. S týmto vyšetrovateľom NAKA sa pozná, boli spolužiaci na policajnej akadémii. Vyšetrovanie prípravy úkladnej vraždy Čurillu nikam neviedlo a napokon bolo ukončené,“ vysvetľuje Denník N.

Správa SIS o kajúcnikoch

Napriek tomu, že Národný bezpečnostný úrad vystríhal pred šírením správy Slovenskej informačnej služby (čím ju fakticky potvrdil), ktorá sa týkala manipulovania svedeckých výpovedí v kauzách, ktoré dnes najviac rezonujú, domnievame sa, že je vo verejnom záujme túto správu šíriť a zdieľať. Píše vo svojom článku Portál Fakty a dôkazy. Ak už také “eso” ako Vagovič nazval túto správu pamfletom, alebo keď taká závadná osoba ako Lipšic túto správu spochybňuje, tak tá naozaj stojí za prečítanie.

O to vážnejšie túto správu musíme brať po tom, keď sa ku krivej výpovedi priznal Csaba Dömötör a ktorý bol za krivé svedectvo aj odsúdený, berieme už túto správu oveľa vážnejšie. Nech Danielito Lipšic kričí a narieka pred médiami koľko chce, máme tu fakt krivej výpovede, na základe ktorej boli do väzby vzatí konkrétni ľudia. Zvyšní dvaja “kriváci” Petrov a Zeman sú momentálne na úteku a inšpekcia Ministerstva vnútra po nich pátra. Dömötör v svojej výpovedi na inšpekcii jasne uviedol, že “výpoveď za neho napísal vyšetrovateľ“.

Uznesenie o vznesení obvinenia inšpekcie, ktoré obsahuje aj záznamy z odposluchov “krivého” svedka Petrova, jasne potvrdzuje aj to, že o krivých výpovediach trojice Petrov, Zeman a Dömötör museli vedieť aj vyšetrovatelia a operatívci NAKA. A vie si niekto predstaviť, že takéto niečo by vyšetrovatelia pripustili bez vedomia dozorujúcich prokurátorov a hlavne šéfa Úradu špeciánej prokuratúry Daniala Lipšica? Pýta sa na záver v článku portál Fakty a dôkazy.

Uznesenie policajnej inšpekcie si môžete prečítať aj TU.

Vyšetrovatelia Pavol Ďurka a Ján Čurilla ako súčasť mechanizmu manipulácie trestných konaní

Správa SIS obsahuje jasné tvrdenia o tom, že existuje istý mechanizmus, ktorý sa skladá z kajúcnikov, policajtov a prokurátorov (čo sa týka sudcov nevieme, ale vôbec by sme sa nečudovali, keby súčasťou takejto skupiny bola aj napríklad sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská). Realita nám už preukázala fungovanie najnižšieho stupňa tohto mechanizmu – tzv. “kajúcnikov” (priznanie Dömötöra, útek zvyšných dvoch “krivákov”).

Uznesenie inšpekcie MV o vznesení obvinenia jasne hovorí aj o tom, že súčasťou tohto mechanizmu sú aj niektorí vyšetrovatelia – Pavol Ďurka a Ján Čurilla. A je otázkou času, kedy sa objavia aj mená z Úradu špeciálnej prokuratúry.

V každom prípade Daniel Lipšic mal priniesť na Úrad špeciálnej prokuratúry údajnú “očistu”. Ale čím ďalej je na jej čele, tým nedôveryhodnejšou inštitúciou Úrad špeciálnej prokuratúry je.

Viac v článku portálu Fakty a Dôkazy TU.

Vyšetrovateľ NAKA Čurilla dával inštrukcie udavačom a závažným spôsobom manipuloval vyšetrovanie

Predseda Smeru-SD Robert Fico zverejnil koncom mája 2021 na tlačovej konferencii správu, ktorá má dokazovať manipulovanie vyšetrovania v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Má ísť o komunikáciu vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorá podľa Fica odkazuje na riadenie výpovedí svedkov v korupčných kauzách.

Komunikácia vyšetrovateľa Jána Čurillu, v ktorej dáva inštrukcie operatívcovi NAKA Jánovi Káľavskému. Čurilla v bodoch hovorí o svedectve člena mafiánskej skupiny Takáčovci - kajúcnika Mateja Zemana alias Bandurku resp. Zemáka. V komunikácii sa spomína aj ďalší kajúcnik Ľudovít Makó, ktorému vraj nechali obálku so 100-tisíc eurami:

Podľa Fica je cieľom tohto konania politická objednávka pohlavárov súčasnej garnitúry a ich prisluhovačov zničenie opozície.

"Je tu systém likvidácie opozície, ktorý si vybudoval Igor Matovič (OĽANO) a jeho verní. Tento systém je postavený na princípe udavačov, ktorí napáchali závažnú trestnú činnosť a za to im sľúbili, že títo udavači zostanú na slobode. Postupne poskytujú rôzne svedectvá, ktoré sú postavené na vode, pretože udavači sú motivovaní tým, aby si vymýšľali, aby neboli potrestaní," uviedol.

Podľa správy, ktorá koluje v podstate verejne, svedok mal vypovedať, že videl človeka, ktorý mal v obálke 100-tisíc. Mal vidieť, ako tento človek stretol s „Ferom“ a „Makom“. A riešiť mali pozemok na Drotárskej.

Viac v článku TU.

Hospodárske noviny v auguste v súvislosti so zásahom policajnej inšpekcie proti ďalšiemu kajúcnikovi, členovi mafiánskej skupiny Takáčovci - Petrovi Petrovovi alias Tigrovi - uviedli, že polícia na Petrova zrejme nasadila začiatkom februára tohto roku aj informačno-technické prostriedky. Neskôr sa tajnej službe podarilo zachytiť zaujímavý rozhovor Petrova s neznámym mužom.

"A ja si pamätám, keď mi povedal Čurilla, že keby neni mňa, neni takáčovcov, keby neni takáčovcov, neni Makóa, keby neni Makó, neni Očistec, keby neni Očistec, neni Judáš, všetko som to robil ja..." vysvetľoval Petrov neznámemu mužovi.

Petra Petrova zadržala NAKA v polovici augusta. V pondelok 13. septembra ho za bránami Justičného paláca začali vypočúvať vyšetrovatelia policajnej inšpekcie za trestný čin krivého svedectva a marenia spravodlivosti v prípade manipulácií s výpoveďami.

Mateja Zemana zadržali minulý týždeň na hraničnom priechode s Maďarskom. Sudca pre prípravné konanie Emil Klemanič zo Špecializovaného trestného súdu ho v piatok vzal do útekovej a preventívnej väzby pre obvinenie zo zločineckej skupiny, vydierania a podplácania. Na výsluch Petrova prišla aj advokátka Ivana Štefanková, ktorá je obhajkyňou Mateja Zemana. Zemana inšpekcia nemohla vypočuť dva mesiace, nakoľko ušiel do Chorvátsku, kde po zadržaní požiadal o politický azyl.

Generálna prokuratúra zastavila trestné stíhanie voči policajnej inšpekcii vyšetrujúcej kauzu manipulovanie trestných konaní, ktorú vyšetrovateľ NAKA obvinil z manipulácie výpovedí svedkov

Námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera zastavil trestné stíhanie vo veci podozrení z manipulácie výpovedí svedkov Úradom inšpekčnej služby (ÚIS) ministerstva vnútra.

"Uznesenie o začatí trestného stíhania zo 16. júla 2021 bolo vydané v rozpore so zákonom, nepríslušným orgánom, bez akýchkoľvek relevantných podkladov, pričom skutkový dej je koncipovaný paušálne, nekonkrétne," uviedla GP SR. Poukázala na to, že uznesenie je súhrnom domnienok a hypotéz vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), pričom z neho nemožno zistiť, v čom konkrétnom má spočívať trestná činnosť.

"Generálna prokuratúra zdôrazňuje, že svojvoľné vymedzenie skutku a následné prispôsobovanie dokazovania v prípravnom konaní takto vymedzenej skutkovej vete je v trestnom konaní neprípustné a je v rozpore so zákazom svojvôle pri rozhodovaní štátnych orgánov," uvádza sa v stanovisku.

"Zároveň je nevyhnutné konštatovať, že vymedzenie skutku vznesení o začatí trestného stíhania je v rozpore s § 199 ods. 3 Trestného poriadku, pretože neobsahuje žiadne konkrétne skutočnosti a obsah uznesenia je len kombináciou všeobecných indícií, ktoré nie sú konkretizované, a paušálnych domnienok a hypotéz vyšetrovateľa PZ, ktoré vychádzajú z kolektívnej prezumpcie viny všetkých príslušníkov Úradu inšpekčnej služby, útvaru inšpekcie, odboru inšpekčnej služby Západ. Ak existuje podozrenie zo spáchania konkrétneho trestného činu, ale nie je jasné, ako sa mal skutok stať, nie je možné svojvoľne začať trestné stíhanie a vymýšľať si skutkové okolnosti o „bližšie nestotožnených osobách majúcich vzťah k Slovenskej informačnej službe“, „doposiaľ nestotožnených príslušníkoch Úradu inšpekčnej služby, útvaru inšpekcie, odboru inšpekčnej služby Západ“ a „iných civilných osobách“. Rovnako tak bližšie nestotožnené je aj konanie týchto osôb, a to zhromažďovanie informácií majúcich vzťah k vyšetrovaniu v rámci pracovnej skupiny „OČISTEC“, zhromažďovanie informácií zo zápisníc z rôznych trestných spisov, realizovanie úkonov trestného konania spôsobom, aby boli splnené podmienky na zadržanie členov patriacich do pracovnej skupiny „OČISTEC“, vypočutie svedkov a podobne. Bližšie nestotožnený je aj motív tejto ich činnosti, a to vopred prisľúbený finančný prospech, resp. vopred prisľúbená nenáležitá výhoda, kde ide v podstate iba o prepis znakov skutkovej podstaty trestných činov," uvádza sa v anonymizovanom uznesení Generálnej prokuratúry.

"Zároveň poukazujem na skutočnosť, že skutok je časovo vymedzený od 01.08.2020, a tak ako vyplýva z jeho návetia, smeruje proti príslušníkom Úradu inšpekčnej služby, útvaru inšpekcie, odboru inšpekčnej služby Západ zaradeným do vyšetrovacieho tímu, zriadeného za účelom vyšetrovania podozrení z ovplyvňovania svedkov členmi skupiny „OČISTEC“, pričom samotný špecializovaný vyšetrovací tím bol zriadený až 10.05.2021, teda vyše 9 mesiacov potom, ako príslušníci, ktorí sú do neho zaradení, mali podľa uznesenia o začatí trestného stíhania zo 16.07.2021, začať páchať v uznesení špecifikovanú trestnú činnosť," vysvetľuje Generálna prokuratúra absurdnosti uvedené v trestnom oznámení vyšetrovateľa NAKA.

"Zdôrazňujem, že svojvoľné vymedzenie skutku a následné prispôsobovanie dokazovania v prípravnom konaní takto vymedzenej skutkovej vete, je v trestnom konaní neprípustné a je v rozpore so zákazom svojvôle pri rozhodovaní štátnych orgánov," dodáva na záver námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera.

Krajská prokuratúra v Bratislave dozoruje vyšetrovanie Úradom inšpekčnej služby (ÚIS) ministerstva vnútra ku kauze možného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí niektorých svedkov (kajúcnikov). Šéf Krajskej prokuratúry v Bratislave Vladimír Remeta v tejto záležitosti koncom júla uviedol, že informácie o údajnom manipulovaní výpovedí (kajúcnikov) mali závažný charakter.

Remeta ďalej naznačil, že za odstavením vyšetrovateľky ÚIS Diany Santusovej by mohla byť snaha o možné ovplyvňovanie tejto kauzy dosadením „vhodnejšieho“ vyšetrovateľa. Vysvetlil, že zloženie špecializovaného tímu z príslušníkov viacerých policajných zložiek (ÚIS, NAKA) umožňuje, aby v prípade, že v priebehu vyšetrovania bude podozrenie, že sa trestnej činnosti dopustili nielen príslušníci Policajného zboru, ale aj civilné osoby, mohlo byť obvinenie vznesené aj takýmto osobám. Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) totiž nie je oprávnený vniesť obvinenie civilnej osobe, len policajtom.

Zaujímavé pritom je, že na šéfku špecializovaného tímu Santusovú sa sťažovali a podali podnety príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Boli to aj takí príslušníci, ktorí by mohli byť vo veci vypočutí, pričom nie je možné vyhodnotiť motiváciu týchto príslušníkov, prečo na Krajskú prokuratúru v Bratislave svoje podania zaslali. Títo príslušníci neboli stranou v konaní a v podstate ani oprávnenými osobami podať námietku zaujatosti. (Ich konanie je teda veľmi zvláštne).

Viac v článku TU.

VIDEO: U Lipšica a spol. na špeciálnej prokuratúre a v NAKA vládne panika, lebo sa k nim približuje spravodlivosť, vyhlásil Fico a priblížil situáciu, ktorá sa udiala 16. júla

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico (v utorok 7.9.) pripomenul, že už zo správy Slovenskej informačnej služby prečítanej na neverejnom rokovaní parlamentu vyplynulo, že sa manipulujú trestné konania, udavačov motivujú a dostávajú pokyny, čo majú hovoriť.

„Zdá sa, že objem týchto dôkazov a kvalita týchto dôkazov sú také obludné a potvrdzujú manipulácie zneužívania právomoci verejných činiteľov, politickú nadprácu vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a prokurátorov špeciálnej prokuratúry, že dostali obrovský strach,“ povedal Fico s tým, že to bolo v čase vzniku špecializovaného vyšetrovacieho tímu Úradu inšpekčnej služby, ktorému šéfovala vyšetrovateľka Diana Santusová.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) podľa Fica zamlčiava informáciu z vnútornej kontroly v rámci rezortu vnútra, ktorá hovorí o tom, že postup Santusovej vo vyšetrovaní bol v súlade so zákonom. Generálna prokuratúra SR podľa Fica skonštatovala, že elitní vyšetrovatelia a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic voči nim svojvoľne začali trestné stíhanie. Špeciálny prokurátor sa podľa jeho slov stal dozorujúcim prokurátorom v tejto veci účelovo.

Viac v článku TU.

Dočasný policajný prezident Hamran bude oddane slúžiť Mikulcovi a Spišiakovi

Mikulec vymenoval 9. septembra za dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana, ktorý sa vďaka Mikulcovmu poradcovi (bývalému policajnému prezidentovi Jaroslavovi Spišiakovi) stal šéfom elitného zásahového Lynx komanda.

Hamran sa pri tejto príležitosti vyjadril, že ako Mikulcov nominant bude do bodky plniť jeho očakávania. Zároveň vyhlásil, že Roman Mikulec (OĽaNO) a kontroverzný bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak sú garanciou očistného procesu v spoločnosti.

Zastupujúci policajný prezident tak nepriamo priznal vazalstvo voči Mikulcovi a Spišiakovi s tým, že vykonávanie verejnej funkcie bude podriadovať ich vízii očisty spoločnosti.

Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha komentoval šokujúce servilné Hamranove vyjadrenie svojským spôsobom na sociálnej sieti: „Chlapík sa tam pri Mikulcovi toporil ako pravítko a potom odrapkal ako hrdý pionier: "Ďakujem ministrovi Mikulcovi a jeho poradcovi Spišiakovi, ktorí si ma vybrali a budem do bodky napĺňať ich očakávania." Už tomu chýbalo iba otvoriť tlamu, vyplaziť jazyk, pustiť slinku a oddane čakať na pamľsok od pána. Áno, lekvár. Nebude rozmýšľať, nebude reptať, Mikulec si ho natrie na chleba a Spišiak mu bude hádzať aporty. Keď bude treba prekaziť nejaký záťah na mafiánov, urobí, čo sa mu povie - tak ako predtým Kovařík, ktorého ovládal Mikulec. Bude plniť pokyny chobotnice - "do bodky". Hamran je "ich človek". Nikto neprechovával voči Milanovi Lučanskému toľko nenávisti ako on. Pýšil sa tým do médií, ako Milana Lučanského nenávidí a keď ho strčili do väzby, spokojne mlaskal, že dobre mu tak. Hnus. Jediné, čo pánko dokáže, je nadbiehať liberálnym médiám - aj dnes sa im tam podhadzoval, že ako ich miluje. Vždy sa im snažil líškať ako veľký bojovník proti "extrémizmu". Keď ho v minulosti grilovali na výbore, tak tam vyvreskoval, ako treba pritvrdiť proti "extrémistom", vraj sú to všetko teroristi. Inými slovami, ak budeš mať iný názor ako liberálna kaviareň, pošlú na teba Hamrana a urobia z teba teroristu. A keď hovoril o protestoch proti vláde, fľochol, že polícia má byť razantnejšia, represívnejšia a nemá sa báť sa použiť silu. Himmler by to nepovedal inak. Chlapík došiel na čelo kukláčov za Lipšica, takže bude verne slúžiť. Lipšicovi, Matovičovi, Mikulcovi, Spišiakovi... celej tej ich chobotnici“.

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po tom, ako sa funkcie vzdal k 15. septembru Peter Kovařík.

Krajská prokuratúra v Bratislave vzniesla voči šéfovi polície obvinenie pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti 26. augusta.

Policajný prezident Peter Kovařík neoprávnene pozastavil akciu, počas ktorej mala zásahová jednotka zadržať tri podozrivé osoby. Dvom zločincom sa potom podarilo ujsť. Deň po akcii mal iniciovať urgentnú zmenu pokynov a informácie si zisťoval niekoľko dní dopredu.

Akcia, pri ktorej mali zadržať tri osoby – Csabu Dömötöra, Mateja Zemana a Petra Petrova – sa odohrala ešte 20. júna. Kovařík ju na svoj pokyn zastavil na zhruba hodinu a pol. Zásahová jednotka zadržala len Csabu Dömötöra.

Zdroj: InfoVojna / hnonline.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti