Rusko zarobí kvôli vysokým cenám na rope a plyne 50 miliárd dolárov

14.10.2021 | 09:25
  7
Rozpočtové príjmy sektora ropy a zemného plynu v tomto roku môžu dosiahnuť približne 125 miliárd dolárov.

Príjmy ruského rozpočtu z vývozu energií v roku 2021 by mohli v porovnaní s minulým rokom vzrásť o takmer 70% alebo o 50 miliárd dolárov kvôli vysokým cenám ropy a plynu. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na údaje ratingovej agentúry Fitch.

Dmitrij Marinčenko, senior riaditeľ skupiny pre prírodné zdroje a komodity spoločnosti Fitch, uviedol, že rozpočtové príjmy sektora ropy a zemného plynu v tomto roku môžu dosiahnuť približne 125 miliárd dolárov, čo je o 50 miliárd dolárov viac ako príjmy do roku 2020 a o 40 miliárd dolárov viac ako očakávania analytikov na rok 2021.

Na začiatku roka sa očakávalo, že priemerná cena ropy bude 45 dolárov za barel a vývozná cena plynu – 200 dolárov za tisíc metrov kubických.

Dňa 11. októbra 2021 cena futures kontraktu na ropu Brent na decembrové dodanie na londýnskej burze ICE dosiahla 84,06 dolára za barel. Naposledy cena Brentu prekročila 84 dolárov za barel v októbri 2018.

Náklady na novembrové futures na uzle TTF v Holandsku 11. októbra dosiahli 1123 dolárov za tisíc metrov kubických.

V Rusku sa s komoditami obchoduje na Sank Peterrburskej komiditnej burze Saint Petersburg International Mercantile Exchange. Vypočítava národný komoditný index.

Burzový index sa vypočítava mesačne ako vážená priemerná cena pre všetky zmluvy s dodacou lehotou „na nasledujúci mesiac“, uzatvorenou v hlavných bodoch bilancie. Pri výpočte indexu sa neberú do úvahy zmluvy uzatvorené na základe dojednaných objednávok.

Denný diferenciál indexu je definovaný ako rozdiel medzi váženou priemernou cenou zmlúv s dodacou lehotou „v deň“ alebo „v deň pracovného pokoja“ uzatvorenou v hlavných bodoch bilancie a zodpovedajúcou hodnotou burzového indexu.

Zdroj: financnenoviny.com

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti