Šéf Najvyššieho súdu Šikuta sa zastal sudcov, ktorí porušili ústavné a ľudské práva Norberta Bödöra, ale aj marili rozhodnutie Ústavného súdu ohľadne väzby nitrianskeho podnikateľa

12.01.2022 | 07:55
  8
Ján Šikuta považuje trestné oznámenia na sudcov NS SR podané advokátmi Parom a Gašparom za neprimeraný tlak.

Trestné oznámenia podané advokátmi Marekom Parom a Pavlom Gašparom na dvoch sudcov Najvyššieho súdu (NS) SR pre podozrenie zo spáchania trestného činu marenia rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR považuje predseda NS SR Ján Šikuta za vytváranie neprimeraného tlaku. Upozornil, že z nálezu Ústavného súdu SR nevyplýva pokyn, aby Najvyšší súd príkazom prepustil sťažovateľa Norberta Bödöra z väzby.

Súdy sa mali podľa jeho slov len vysporiadať s konzekvenciami, vyplývajúcimi z tohto nálezu v rámci väzobného rozhodovania o sťažovateľovej väzbe po podaní obžaloby.

"Vo všeobecnosti akékoľvek vyjadrenia, prispievajúce k znižovaniu dôvery v súdy či k znevažovaniu sudcov, nie sú v žiadnom prípade namieste. Vyjadrenia politikov však mimo odbornú diskusiu ako sudca a predseda súdu z princípu nekomentujem, avšak predmetné podané trestné oznámenia na sudcov Najvyššieho súdu už považujem za neprimeraný tlak," podotkol Šikuta.

Vyhlásil, že s oboma sudcami senátu 4T NS SR, ktorých sa týka podané trestné oznámenie, v utorok komunikoval. "Zhodli sme sa, že vzhľadom na fakt, že ako sudcovia nepodliehame a podliehať nemôžeme akémukoľvek verejnému, a teda ani politickému tlaku, na tomto princípe zotrvávame," zdôraznil.

Advokáti Para a Gašpar podali na GP SR trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu marenia rozhodnutia ÚS SR voči Pavlovi Farkašovi a Martine Zeleňákovej. V pondelok (10. 1.) o tom informovali na spoločnej tlačovej konferencii s lídrom opozičného Smeru-SD Robertom Ficom. Ten vyhlásil, že ÚS SR konštatoval porušenie ústavných i ľudských práv obvineného podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý je aktuálne vo väzbe.

Podľa vyjadrenia bývalého trojnásobného premiéra Roberta Fica, súčasná vládna koalícia zneužíva trestné právo na boj s opozíciou, s nominantmi bývalej vlády a niektorými podnikateľmi. Medzi tieto prípady Fico zaradil aj kauzu trvajúcej už 18-mesačnej väzby nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.

Fico na tlačovej besede 10.1. 2022 informoval, že v roku 2021 Ústavný súd vydal 13 rozhodnutí, v ktorých konštatoval porušenie základných ľudských práv najmä osôb nachádzajúcich sa vo výkone väzby. Podľa neho „ak v 13 prípadoch ÚS SR konštatuje, že sudcovi Najvyššieho súdu porušujú základné ľudské práva, tak niečo nie je v poriadku.”

Šéf Smeru upriamil pozornosť na konkrétnych sudcov Najvyššieho súdu, ktorých sa týkajú takéto rozhodnutia. „Sú to stále tie isté mená“, uviedol šéf Smeru. Fico dodal, že v minulom roku bol opakovane podaný podnet na začatie disciplinárneho konania voči sudcovi NS NS Klimentovi, ktorý je strýkom prokurátora ÚŠP Ondreja Repu.

Práve kvôli sudcovskému „absurdistanu“, kde sa postupne účelovo sudcovia vylučujú zo zaujatosti podali na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie na dvoch sudcov Najvyššieho súdu SR.

“Ja osobne považujem za správne, že historicky prvýkrát sa obhajcovia obvineného odhodlali prísť na Generálnu prokuratúru a podať trestné oznámenie na konkrétnych sudcov Najvyššieho súdu SR za podozrenie zo spáchania trestného činu marenia rozhodnutia Ústavného súdu SR. Takýto trestný čin máme v Trestnom zákone zadefinovaný,” uviedol Fico.

Podľa Ficových slov malo v zmysle rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republiky dôjsť k porušeniu ústavných i ľudských práv obvineného podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý je aktuálne vo väzbe.

Para priblížil, že trestné oznámenie sa týka sudcov Pavla Farkaša a Martiny Zeleňákovej. Dodal, že podnet na zjednanie nápravy zaslali aj predsedovi Najvyššieho súdu Jánovi Šikutovi. Ozrejmil, že Ústavný súd Slovenskej republiky svojim rozhodnutím neprepúšťa z väzby, no jednoznačne zrušil prvostupňové i druhostupňové rozhodnutie súdov.

"Ústavný súd Slovenskej republiky povedal, že približne päť mesiacov neexistuje právny titul väzby," tvrdí Para. V zmysle zákona preto nevidí inú možnosť, ako vydať príkaz na prepustenie obvineného. Trvá na tom, že prípad Norberta Bodora je založený na obvinení spočívajúcom v jedinom nepriamom dôkaze.

Podľa slov Gašpara Ústavný súd Slovenskej republiky svojim rozhodnutím povedal senátu Najvyššieho súdu, že má konať.

"Bolo im to doručené 23. decembra. Rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky je doručením vykonateľné, čiže mali konať." Preto sa pýta, prečo sudcovia Najvyššieho súdu takýmto spôsobom maria rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Fico skonštatoval, že v súčasnosti možno hovoriť o systéme zneužívania trestného práva a upozornil na zhoršujúce sa postavenie obvinených vo výkone väzby. Tvrdí, že Ústavný súd Slovenskej republiky konštatuje porušenie základných práv pri väzbe Norberta Bodora Považuje za správne, že advokáti podali trestné oznámenie na konkrétnych sudcov.

Zdôraznil potrebu dôkladne preskúmať mieru ich zodpovednosti, či išlo o náhodu alebo úmysel "za každú cenu vyjsť v ústrety Úradu špeciálnej prokuratúry Slovenskej republiky".

Bývalý premiér a predseda strany Smer-SD naznačil, že za zbabelosťou sudcov rozhodnúť tak ako majú a v čase, v ktorom musia môže byť aj strach z mediálneho lynčovania niektorými bulvárnymi a najmä liberálnymi médiami na čele s denníkmi N, SME a portálom Aktuality.

Viac sa dozviete z tlačovej besedy predsedu strany Smer-SD a advokátov obvineného nitrianskeho podnikateľav v článku TU.

Zdroj: ta3.com / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti