Taliani odmietajúci vakcíny, ktorí chcú mať v sebe protilátky, usporadúvajú večierky, na ktorých sa ľudia dobrovoľne infikujú koronavírusom

23.11.2021 | 07:55
  42
Covidový certifikát s potvrdením o protilátkach je v Taliansku nevyhnutný napríklad pre vstup na pracovisko, do barov či posilňovní.

Prokuratúra v talianskom Bolzane sa zaoberá súkromnými večierkami, ktoré ľudia údajne navštevujú, aby sa dobrovoľne infikovali koronavírusom. Informovali o tom lekárske úrady v Južnom Tirolsku, kde sa na týchto akciách podľa nich zúčastňujú hlavne mladí ľudia.

Viacerí účastníci už skončili v nemocniciach a na jednotke intenzívnej starostlivosti, uviedla stanica Sky.

Podľa lekárov sa ľudia chcú infikovať koronavírusom, aby získali protilátky a potvrdenie do covidového certifikátu. To je možné dostať do 180 dní od uzdravenia sa.

Ďalšími možnosťami je dať sa zaočkovať či mať negatívny výsledok testu. Covidový certifikát je v Taliansku nevyhnutný napríklad pre vstup na pracovisko, do barov či posilňovní.

Zástupca regionálneho koordinátora reakcie na epidémiu covidu-19 Patrick Franzoni uviedol, že zdravotnícke úrady už zaznamenali množstvo prípadov, keď sa ľudia infikovali na týchto stretnutiach.

„V uzavretej miestnosti, kde je pozitívna osoba s variantom delta, sa ľahko infikuje päť až desať ľudí,“ uviedol Franzoni.

O dobrovoľný prenos nákazy sa podľa neho pokúšajú predovšetkým mladší ľudia, ktorí podceňujú nebezpečenstvo ochorenia COVID-19. „Mnohí si myslia, že je to taká chrípka. Ale, pravdupovediac, dosahy môžu byť dlhodobé a mladí tiež môžu skončiť v nemocnici,“ uviedol Franzoni.

Podľa úradov je medzi obyvateľmi Južného Tirolska výrazne menší záujem o očkovanie.

Zaočkovanosť v regióne na hranici s Rakúskom je o viac ako desať percentuálnych bodov nižšia ako vo zvyšku Talianska. Dokončené očkovanie proti covidu majú bezmála tri štvrtiny Talianov.

Zdroj: spravy.rtvs.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti