VIDEO: Varovania sa naplnili. Duslo Šaľa kvôli prudkému nárastu cien plynu vypína výrobu. Podnik generuje brutálnu stratu

12.10.2021 | 20:20
  33
Šaliansky podnik zamestnáva dvetisíc ľudí a je najväčším odberateľom zemného plynu na Slovensku, na celoslovenskej spotrebe sa podieľa 11 percentami.

 

Slovenský priemysel zastúpený Klubom 500 a Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou bije na poplach v súvislosti s extrémnym rastom cien elektriny a plynu. Na brífingu vyzvali vládu, aby im podala pomocnú ruku a zabezpečila dodávky energií na najbližšie obdobie, inak budú musieť viaceré spoločnosti zavrieť.

Jeden z najvýznamnejších chemických podnikov na Slovensku, šalianske Duslo, aktuálne vyrába iba na technické minimum, časť výroby je odstavená úplne. Informoval o tom generálny riaditeľ fabriky Petr Bláha. Dôvodom je zásadný a prudký nárast cien plynu.

"Keby sme išli na plný výkon, generovali by sme stratu desať miliónov mesačne," povedal v súvislosti s extrémnym rastom cien plynu.

Šaliansky podnik zamestnáva dvetisíc ľudí a je najväčším odberateľom zemného plynu na Slovensku, na celoslovenskej spotrebe sa podieľa 11 percentami. Pre Duslo ide o základnú surovinu, z ktorej následne vyrába čpavok a potom ďalšie produkty.

„Určite nás nečaká nič dobré,” zhodnotil aktuálnu situáciu Bláha. Podľa neho sa ceny plynu menia v rámci hodín aj o sto percent. „My sme začali generovať brutálnu stratu," potvrdil generálny riaditeľ s tým, že si zatiaľ držia všetkých zamestnancov.

Pripomenul, že tento problém nie je len a Slovensku, ale v celej Európe. "Už sme posledná spoločnosť, ktorá vyrába," tvrdí Bláha. Rozdiel v iných krajinách je však podľa neho v tom, že tam už vlády pomáhajú, u nás sa o tom len začína hovoriť.  „Na Slovensku sa nič nedeje. Vlak nám ušiel," myslí si.

Duslo patrí k najvýznamnejším firmám chemického priemyslu na Slovensku. Je súčasťou medzinárodného koncernu Agrofert, pôsobiaceho v chemickom priemysle, poľnohospodárstve a potravinárstve. V roku 2005 Duslo získalo akcie spoločnosti Istrochem, a.s. a od 1. januára 2006 je Istrochem jeho súčasťou. Fabrika sa vyprofilovala na výrobcu hnojív európskeho významu a globálneho dodávateľa gumárenských chemikálií.

V minulom roku dosiahol podnik hospodársky výsledok pred zdanením takmer 11,5 milióna eur. Napriek aktuálnej koronakríze sa chemickému gigantovi podarilo zabezpečiť mierny medziročný nárast zisku o 876 tis. eur. Tržby fabriky však podľa zverejnených údajov klesli o 11,3 % sa 353,1 milióna eur. Objem investícií atakoval 35 miliónov eur.

Predseda Klubu 500 Vladimír Soták vyzval vládu, aby zabezpečila dostatok plynu pre Slovensko. Upozornil pri tom, že žiadna z európskych krajín nemá momentálne plné zásobníky a nie je pripravená na zimu. Soták varoval, že môžeme dopadnúť ako Anglicko. 

„Ak toto neurobíme, môže to mať veľmi vážne dôsledky na európsku ekonomiku, v súčasnosti sme svedkami toho v Anglicku. Ak v Európe budú tieto problémy narastať v jednotlivých krajinách a firmy budú vypadávať z produkčného procesu, nastáva vážny problém,“ dodal predseda SOPK Peter Mihók.

Zdroj: finweb.hnonline.sk / YouTube / pravda.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti