VIDEO: Advokáti Para a Gašpar podávajú trestné oznámenie na sudcov Najvyššieho súdu, ktorí nielenže porušili ústavné a ľudské práva Norberta Bödöra, ale aj marili rozhodnutie Ústavného súdu ohľadne väzby nitrianskeho podnikateľa

10.01.2022 | 17:10
  1
Ústavný súd Slovenskej republiky svojim rozhodnutím povedal senátu Najvyššieho súdu, že má konať. Bolo im to doručené 23. decembra. Rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky je doručením vykonateľné, čiže mali konať, tvrdí advokát Pavol Gašpar.

Predseda strany Smer-SD spolu s advokátmi obvinených v kauze nitrianskeho podnikateľa Norberta B. usporiadal na verejnom priestranstve tlačovú besedu k pokútnemu konaniu Najvyššieho súdu SR.

Podľa vyjadrenia Roberta Fica, súčasná vládna koalícia zneužíva trestné právo na boj s opozíciou, s nominantmi bývalej vlády a niektorými podnikateľmi. Medzi tieto prípady Fico zaradil aj kauzu trvajúcej už 18-mesačnej väzby nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.

Fico informoval, že v roku 2021 Ústavný súd vydal 13 rozhodnutí, v ktorých konštatoval porušenie základných ľudských práv najmä osôb nachádzajúcich sa vo výkone väzby. Podľa neho „ak v 13 prípadoch ÚS SR konštatuje, že sudcovi Najvyššieho súdu porušujú základné ľudské práva, tak niečo nie je v poriadku.”

Šéf Smeru upriamil pozornosť na konkrétnych sudcov Najvyššieho súdu, ktorých sa  týkajú takéto rozhodnutia. „Sú to stále tie isté mená“, uviedol šéf Smeru. Fico dodal, že v minulom roku bol opakovane podaný podnet na začatie disciplinárneho konania voči sudcovi NS NS Klimentovi, ktorý je strýkom prokurátora ÚŠP Ondreja Repu.

Práve kvôli sudcovskému „absurdistanu“, kde sa postupne účelovo sudcovia vylučujú zo zaujatosti podali na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie na dvoch sudcov Najvyššieho súdu SR.

“Ja osobne považujem za správne, že historicky prvýkrát sa obhajcovia obvineného odhodlali prísť na Generálnu prokuratúru a podať trestné oznámenie na konkrétnych sudcov Najvyššieho súdu SR za podozrenie zo spáchania trestného činu marenia rozhodnutia Ústavného súdu SR. Takýto trestný čin máme v Trestnom zákone zadefinovaný,” uviedol Fico.

Advokáti Marek Para a Peter Gašpar podali na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu marenia rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republiky voči niektorým sudcom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

Informovali o tom na pondelkovej tlačovej konferencii spolu s lídrom Smeru-SD Robertom Ficom. Podľa Ficových slov malo v zmysle rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republiky dôjsť k porušeniu ústavných i ľudských práv obvineného podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý je aktuálne vo väzbe.

Para priblížil, že trestné oznámenie sa týka sudcov Pavla Farkaša a Martiny Zeleňákovej. Dodal, že podnet na zjednanie nápravy zaslali aj predsedovi Najvyššieho súdu Jánovi Šikutovi. Ozrejmil, že Ústavný súd Slovenskej republiky svojim rozhodnutím neprepúšťa z väzby, no jednoznačne zrušil prvostupňové i druhostupňové rozhodnutie súdov. 

"Ústavný súd Slovenskej republiky povedal, že približne päť mesiacov neexistuje právny titul väzby," tvrdí Para. V zmysle zákona preto nevidí inú možnosť, ako vydať príkaz na prepustenie obvineného. Trvá na tom, že prípad Norberta Bodora je založený na obvinení spočívajúcom v jedinom nepriamom dôkaze.

Podľa slov Gašpara Ústavný súd Slovenskej republiky svojim rozhodnutím povedal senátu Najvyššieho súdu, že má konať.

"Bolo im to doručené 23. decembra. Rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky je doručením vykonateľné, čiže mali konať." Preto sa pýta, prečo sudcovia Najvyššieho súdu takýmto spôsobom maria rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Fico skonštatoval, že v súčasnosti možno hovoriť o systéme zneužívania trestného práva a upozornil na zhoršujúce sa postavenie obvinených vo výkone väzby. Tvrdí, že Ústavný súd Slovenskej republiky konštatuje porušenie základných práv pri väzbe Norberta Bodora Považuje za správne, že advokáti podali trestné oznámenie na konkrétnych sudcov. 

Zdôraznil potrebu dôkladne preskúmať mieru ich zodpovednosti, či išlo o náhodu alebo úmysel "za každú cenu vyjsť v ústrety Úradu špeciálnej prokuratúry Slovenskej republiky"

Bývalý premiér a predseda strany Smer-SD naznačil, že za zbabelosťou sudcov rozhodnúť tak ako majú a v čase, v ktorom musia môže byť aj strach z mediálneho lynčovania niektorými bulvárnymi a najmä liberálnymi médiami na čele s denníkmi N, SME a portálom Aktuality.

Pozrite si celú tlačovú besedu predsedu strany Smer-SD a advokátov obvineného nitrianskeho podnikateľa:

Ústavný súd rozhodol: Najvyšší súd porušil právo Norberta Bödöra

Najvyšší súd (NS) SR porušil základné právo nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra uznesením z 23. marca, ktoré sa týkalo predĺženia jeho väzby.

Rozhodol o tom senát Ústavného súdu (ÚS) SR. ÚS zrušil uznesenie NS "v časti výrokov vzťahujúcich sa na osobu sťažovateľa Ing. N. B. a vec mu v zrušenej časti vracia na ďalšie konanie".

Senát ÚS pod vedením predsedu Petra Molnára tak rozhodol 16. decembra 2021. NS je povinný nahradiť sťažovateľovi trovy konania 576 eur a zaplatiť ich jeho právnemu zástupcovi. ÚS vo zvyšnej časti ústavnej sťažnosti nevyhovel.

NS 23. marca zamietol sťažnosť Norberta Bödöra, obvineného v kauze Dobytkár, voči uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) a predĺžil mu väzbu do 1. septembra 2021. Norbert Bödör sa na ÚS sťažoval aj na uznesenie NS zo 16. júna, ktorým súd zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu a tiež žiadosť o nahradenie väzby.

Najnovšie ŠTS 15. decembra zamietol žiadosť Norberta Bödöra o prepustenie z väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné a o sťažnosti bude rozhodovať NS SR. Hlavné pojednávanie v kauze Dobytkár nariadil ŠTS na 25. februára 2022.

Správu aktualizujeme ...

Zdroj: topky.sk / cas.sk / skspravy.sk / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti