VIDEO: Fico komentoval okupačnú zmluvu s USA, dvojaký meter šéfa Najvyššieho súdu Šikutu aj zločinecké komando proti opozícii, ktoré prostredníctvom Hamrana vytvoril Matovič s Mikulcom

13.01.2022 | 11:23
  7
Predseda strany Smer-SD Robert Fico sa na tlačovej besede vyjadril k aktuálnemu dianiu v Slovenskej republiky, ktorej vláda pokračuje v páchaní zločinov.

Bývalý trojnásobný ministerský predseda a šéf strany Smer-SD Robert Fico vo stredu na tlačovej besede opätovne zdôraznil, že Dohoda o spolupráci medzi vládou USA a vládou Slovenska v oblasti obrany nie je iba akási politická deklarácia, ako to stále tvrdí vláda, ale je to dôležitá medzinárodná zmluva, ktorá zrádza národné záujmy Slovenskej republiky, navyše z hľadiska jej záväznosti má prednosť pred našimi zákonmi.
 
Na základe tejto zmluvy sa vláda SR zaväzuje na minimálne 10 rokov zadarmo odovzdať pod plnú kontrolu ozbrojeným silám USA vojenské letiská Sliač a Malacky – Kuchyňa. Táto zmluva ďalej zakladá pre ozbrojené sily USA privilegované postavenie na území SR.

„Túto zmluvu nepotrebujeme. K podpísaniu tejto zmluvy nás nič nezaväzuje. Táto zmluva nemá nič spoločné so Severoatlantickou alianciou, ktorej sme členmi. SMER – SD rešpektuje členstvo SR v NATO, ako aj plnenie si záväzkov, ktoré z tohto členstva vyplývajú. Ale nemáme dôvod rešpektovať bilaterálnu zmluvu medzi vládou USA a vládou Slovenska, ktorej jediným cieľom je priblížiť ozbrojené sily USA k ruským hraniciam,“ uviedol Robert Fico.

Dnes vláda SR túto zmluvu schválila, pričom neboli rešpektované žiadne pripomienky z medzirezortného pripomienkového konania. Boli tam pripomienky generálneho prokurátora, boli pripomienky Úradu jadrového dozoru, ale aj pripomienky verejnosti. Nič z toho však vláda neakceptovala a prijala zmluvu v takej podobe, ako bola predložená vládou USA. Zmluva teraz musí ísť na vyslovenie súhlasu do Národnej rady (NR) SR, pričom sa dá očakávať, že už na februárovej schôdzi bude záujem o jej schválenie.

„Predložili sme pred niekoľkými minútami návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze národnej rady. Táto schôdza musí byť zvolaná do siedmich dní. Na tejto schôdzi navrhuje SMER – sociálna demokracia a poslanci okolo pána poslanca Tarabu, aby sme schválili Uznesenie národnej rady o vyhlásení referenda. Postavili sme jednoduchú otázku – Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky vyslovila súhlas s dohodou medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických v oblasti obrany?. Ak by národná rada schválila takéto uznesenie, podľa zákona musí predseda parlamentu okamžite predložiť takéto uznesenie prezidentke a prezidentka musí vyhlásiť referendum, lebo uznesenie má rovnakú silu ako petícia 350 tisíc a viac ľudí, ktorí petíciu podpíšu,“ priblížil šéf Smeru-SD. V prípade, že NR SR program mimoriadnej schôdze neschváli a budú chcieť túto zmluvu rýchlo schváliť, pôjde jeho strana do petičnej akcie s tromi otázkami. A vzhľadom na atmosféru v spoločnosti je pravdepodobné, že sa podpisy podarí vyzbierať expresne rýchlo. 

Robert Fico sa vyjadril aj k vyhláseniam predsedu Najvyššieho súdu Jána Šikutu. Ten sa nechal počuť, že podávaním trestných oznámení na sudcov Najvyššieho súdu je vytváraný na nich neprimeraný tlak.

„Pán Šikuta, nepočujem vás, keď Aktuality píšu o tom, že sudca Špecializovaného trestného súdu pán Truban je bielym koňom mafie. Prečo kričíte len vtedy, keď sa vám to hodí? Ale keď sú iní sudcovia atakovaní médiami najhrubšími výrazmi, vtedy mlčíte? Čo chcete robiť s tým, že vaši sudcovia na Najvyššom súde v 13 prípadoch hrubo porušili ľudské práva obvinených, ktorí sú vo výkone väzby? Ústavný súd konštatuje, že Najvyšší súd porušuje základné ľudské práva ľudí. Sudcovia sa evidentne chceli vyhnúť zodpovednosti a nechceli rozhodnúť o prípade Norberta Bödöra, je veľmi správne, že obhajcovia podali trestné oznámenie na týchto sudcov, pretože marili a maria výkon rozhodnutia Ústavného súdu,“ vysvetlil Fico.

Posledná téma, ku ktorej sa vyjadril predseda strany Smer-SD, je povyšovanie ľudí v policajnom zbore. „Dozvedeli sme sa, že pán Hamran by mal byť trvalým prezidentom policajného zboru. Je šokujúce, že povýšil vyšetrovateľa Čurillu, ktorý je obvinený z toho, že si vymýšľal trestné veci, manipuloval trestné konania a v podstate je voči nemu vedené trestné konanie. Máme tam ďalšieho vyšetrovateľa, o ktorom máme informácie, že neprešiel cez detektor lži, pokiaľ išlo o nezákonné odpočúvanie a sledovanie na poľovníckej chate. Mikulec a Matovič si idú vytvoriť komando ľudí, ktorí sú schopní spáchať akýkoľvek zločin, ak ide o predstaviteľov opozície,“ uzavrel bývalý premiér Slovenskej republiky.

Viac vo videu:
 

Zdroj: YouTube / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti