VIDEO: Fico navrhuje vyhlásiť Mikasove vyhlášky za protiústavné, pretože zasahujú do základných práv a slobôd ľudí a v praxi budú spôsobovať ústavnoprávne ujmy. Vyzval Ústavný súd SR, aby rozhodnutia v tejto záležitosti neodkladal

23.11.2021 | 08:45
  35
Opozičný Smer-SD sa v pondelok obrátil na Ústavný súd SR pre dve vyhlášky vydané Úradom verejného zdravotníctva SR, ktoré zavádzajú nové protipandemické opatrenia.

Bývalý premiér Robert Fico v pondelkok na tlačovej besede strany Smer-SD informoval o postojoch jej predstaviteľov k pandémii Covid-19.

Prvá časť bola venovaná už avizovanému podaniu na Ústavný súd SR, v druhej časti predseda Smeru-SD informoval, čo by strana robila v týchto dňoch, keby bola súčasťou koalície a v tretej časti spomenul aktivity strany na najbližšie obdobie.


„Dnes, 22. novembra nadobudli  účinnosť dve vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, číslo 258 a 259 z roku 2021. Jedna z týchto vyhlášok ukladá opatrenia v súvislosti s hromadnými podujatiami a druhá sa venuje rôznymi obmedzeniam v súvislosti s prevádzkami, návštevami obchodných zariadení, kultúrnych podujatí a podobne. Musím zopakovať, že vláda Slovenskej republiky robí zvláštnu politiku, na jednej strane nerobí nič, všetko zanedbáva a za ich chyby má teraz zaplatiť nevinný človek. V tomto duchu idú aj tieto dve vyhlášky, ktoré podávame na Ústavný súd Slovenskej republiky. Nikto nemôže atakovať tento zámer z titulu, že by sa nemohol Ústavný súd zaoberať súladom vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva s ústavou,“ priblížil Fico.

Ďalej uviedol, že ide hlavne o segregačné vyhlášky, ktoré zakladajú diskrimináciu a navyše nesledujú legitímny cieľ. Tým by bolo napríklad riešenie, ako bojovať s pandémiou, čo všetko preto urobiť, aby chorí boli oddelení od zdravých. Je však evidentné, že vyhláškam ide iba o zvýšenie očkovania, čo nie je legitímny cieľ.

„Vo vyhláške veľmi jasne konštatujeme, že je potvrdený fakt, že pokiaľ ide o osobu zaočkovanú, tak táto môže covid dostať a môže covid aj prenášať. Preto obmedzenie vstupu do prevádzok a na hromadné podujatia ľuďom, ktorí nie sú zaočkovaní, neprekonali covid, ale majú test a sú zdraví, považujeme za diskriminačné a za protiústavné. To, čo v tejto vyhláške je upravené bude viesť skôr k tomu, že toho covidu bude ešte viac, ako menej. Je to propagácia očkovania, o nič iné v tomto prípade vláde SR nešlo,“ povedal predseda strany Smer-SD.

Fico navrhuje tieto vyhlášky vyhlásiť, najmä v tých častiach, ktoré sa dotýkajú obmedzenia vstupu do prevádzok, na hromadné podujatia pre ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní, napriek tomu, že sú testovaní a zdraví, za protiústavné. Najpodstatnejšie je, že je návrh, aby Ústavný súd okamžite pozastavil účinnosť týchto vyhlášok. Zrejme môže potrebovať Ústavný súd nejaký čas na posúdenie merita veci, teda ústavnosti alebo neústavnosti tejto vyhlášky, ale je úplne zrejmé, že toto sú úplne nezmyselné vyhlášky. 

Bývalý trojnásobný premiér zároveň upozornil, že celý tento podnet bude v utorok 23. novembra doručený aj prezidentke Čaputovej, nakoľko by bolo vhodné, aby sa viaceré oprávnené subjekty obrátili  na Ústavný súd.

Smer-SD v prípade, keby bol súčasťou vládnej koalície, by sa predovšetkým sústredil na pozitívne testovaných. Bol by vytvorený systém na priamu komunikáciu a kontakt s týmito ľuďmi. Diskutovali by sme o spôsobe distribúcie liekov, napríklad cez obvodných lekárov alebo cez dobrovoľných hasičov.

„Čo ste urobili vo vláde, keď toľko nariekate, pokiaľ ide o stabilizáciu lekárov a sestier? Čo sa dnes deje v Bratislave v súvislosti s nedostatkom vodičov hromadnej dopravy? Firma, ktorá má zabezpečovať verejnú dopravu, ponúka náborový príspevok vo výške 4 000 eur. Prečo pri tých miliardách, čo povyhadzovala vláda na nezmyselné testovanie, nie sme schopní sa obrátiť na lekárov a sestry, ktorí odišli zo Slovenska, lebo boli nespokojní s pracovnými podmienkami, boli nespokojní s tým, ako sa k nim stavala vláda Slovenskej republiky. Je nevyhnutné pripraviť okamžite mobilizačný program na návrat týchto ľudí na Slovensko. To je jednoduché, keď sú peniaze, tých ľudí dokážete presvedčiť. Čo nám bráni dať lekárovi, ktorý odišiel do zahraničia, ale aj tomu lekárovi, ktorý tu na Slovensku zostal a pracuje s covidom alebo zdravotnej sestre niekoľkonásobný mobilizačný príspevok? A rovnako zvýšiť platy,“ zdôraznil Fico. Zároveň vyjadril presvedčenie, že všetko treba urobiť pre oddialenie lockdown, čo nie je riešenie pre Slovensko. 

K tretej téme šéf Smeru-SD konštatoval zúfalstvo slovenskej verejnosti z toho, že nemáme vo vláde politických lídrov a občania nevidia ani snahu niečo vymyslieť. Ľudia potrebujú ventil, ktorý v podobe referenda prezidentka odmietla. Opozícia musí dať okrem tlačových besied a podaní na Ústavný súd priestor aj na verejné zhromaždenia. Robert Fico preto avizoval, že SMER – SD je pripravený vytvoriť podmienky pre obrovský občiansky protest, proti neschopnosti vládnej bandy. 

Člen predsedníctva strany a exminister vnútra Robert Kaliňák podotkol, že vláda národnej katastrofy si mýli dojmy s pojmami. Namiesto toho, aby venovala chorým, venuje všetku pozornosť a opatrenia zdravým, ako im obmedziť pohyb a život.

„Ak dnes hovoria o lockdowne, je to aktivita zúfalých ľudí. Ak sa hovorilo o lockdowne na začiatku, nikto nepoznal následky, proces, priebeh ochorenia... Ale keď aj po roku a pol tak hrubo podcením prípravu, motivovanie zdravotníkov, musím si zabezpečiť personál, ktorý sa mi bude o pacientov starať. Namiesto toho vymýšľam, ako prekazím život zdravým. V tomto je tá vláda absolútne pomýlená,“ uviedol Kaliňák.

Podľa jeho názoru je nevyhnutné, aby sa pripravili základné liečebné postupy a protokoly, ktoré musia dávať ďalej, či už najnovšie aplikované infúzie, rôzne kortikoidy, ktoré výrazne znižujú potrebu pľúcnej ventilácie. Zároveň kladie otázky, koľko slovenských lekárov a sestier vyškolili za posledný polrok na umelú pľúcnu ventiláciu a prečo sa predseda vlády nestretol so šéfom lekárskych odborov.

Fico reaguje na návrh zákona na ochranu novinárov

Skôr ako ústavný zákon na ochranu novinárov by bolo potrebné prijať zákon na ochranu pred novinármi a nepravdivými informáciami, ktoré predkladajú verejnosti. Na pondelkovej tlačovej konferencii to v súvislosti s otázkou týkajúcou sa pripravovanej novelizácie mediálnej legislatívy uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico. Líder opozičnej strany je však presvedčený najmä o tom, že v súčasnosti by sa všetky aktivity vlády a každého rezortu mali sústrediť na boj proti pandémii a jej dôsledkom.

"Nemôžeme naháňať 17 zajacov na poli, tým najväčším zajacom, ktorého treba chytiť je covid. Preto musí byť prioritou otázka boja proti covidu, zdravotnícke riešenie i problém ekonomického dosahu. Do toho by som tlačil všetkých ministrov, pretože každý rezort môže v tomto úsilí niečím prispieť,“ zdôraznil Fico.

Prezradil však, že videl návrh zákona na ochranu novinárov a priznal, že je z neho rozčarovaný. "Vo verejnosti v tejto podobe vyvolá ešte väčšiu averziu voči novinárom,“ upozornil.

Viac sa dozviete vo videu:


 
Zdroj: YouTube / InfoVojna / topky.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti