VIDEO: Nález Ústavného súdu zahanbuje konanie Špecializovaného aj Najvyššieho súdu, reaguje Fico na verdikt v prospech väzneného advokáta

17.05.2021 | 16:19
  0
Ústavný súd nariadil Najvyššiemu súdu okamžite prepustiť z väzby na slobodu advokáta Martina Ribára, ktorému bolo porušené právo na osobnú slobodu a bezpečnosť.

V piatok 14. mája bol publikovaný nález Ústavného súdu SR, ktorý sa zaoberal sťažnosťou advokáta Martina Ribára, ktorá sa dotýkala jeho neodôvodnenej väzby trvajúcej 20 mesiacov. Ústavný súd rozhodol, že celá doterajšia väzba bola protizákonná.

Strana SMER – SD považuje toto rozhodnutie súdu za zahanbujúce pre prokuratúru, ale zároveň za mimoriadne závažné.

„Závažné to nie je len kvôli obsahu tohto rozhodnutia, ktoré diskvalifikuje Špecializovaný trestný súd a špeciálnu prokuratúru, ale nám dáva obraz, ako dnes funguje polícia, prokuratúra a súdy pri rozhodovaní o väzbe. Toto rozhodnutie poukazuje, čo za ohavnosti sa páchajú na ľuďoch za posledný rok,“ uviedol Robert Fico. Podľa neho nález Ústavného súdu poukazuje na to, že treba robiť niečo s toľko diskutovanými podmienkami kolúznej väzby. 

Predseda strany SMER – SD upresnil, čo Ústavný súd konštatoval: „Ústavný súd konštatoval, že v prípade Ribára neexistovali žiadne dôvody na kolúznu ani preventívnu väzbu, lebo takéto skutočnosti v uznesení Najvyššieho, respektíve Špecializovaného trestného súdu absentovali. Ďalej súd povedal, že čím dlhšie väzba trvá, tým súdy musia pre udržanie väzby vyžadovať splnenie vyššej miery podozrenia zo spáchania trestnej činnosti, pretože postupom času prevažuje prezumpcia neviny a dôležitosť osobnej slobody nad záujmami štátu vyšetriť trestnú činnosť a postaviť obvineného pred súd. Čo je však ešte závažnejšie tvrdenie, že súdy musia byť schopné po 9 mesiacoch trvania kolúznej väzby uviesť mená konkrétnych osôb, proti ktorým by mohlo smerovať kolúzne správanie obvineného. Po 9 mesiacoch neboli Špecializovaný trestný súd, ani Najvyšší súd schopní povedať, koho mal vlastne ovplyvňovať obvinený.“ 

Ústavný súd ďalej upozorňuje na to, že v praxi často dochádza k tzv. nadkvalifikácii trestného činu, čiže úmyselné obvinia človeka zo závažnejšieho trestného činu len preto, aby ho dlhšie mohli držať vo väzbe. Ústavný súd teda súdom a prokurátorom pripomína, že súd nemôže vychádzať iba formálne z uznesenia, podstatná je aj právna kvalifikácia skutku, aby sa zabránilo nadkvalifikovaniu skutku zo strany polície. 

Ústavný súd na záver konštatuje „perličku“, že k obvineniu zo závažného trestného činu došlo bez dôkazov. „Obvineného M. Ribára obvinili z obzvlášť závažného zločinu vydierania, za čo mu hrozí 20 až 25 rokov alebo doživotie. Obvinený Ribár veľmi správne postavil otázku, „z akých dôkazov vyplýva toto obvinenie?“ Ústavný súd konštatuje, že odpoveď na otázku obvineného sa v rozhodnutiach Najvyššieho súdu a Špecializovaného trestného súdu nenachádza. Toto je strašné a neakceptovateľné,“ uzavrel Robert Fico.

Pozrite si celú tlačovú besedu Roberta Fica:

ŠTS prepustil advokáta Martina R. z väzby v piatok 14. mája. Jeho prepustenie z väzby predtým nariadil ÚS SR. Ten konštatoval, že väzobným stíhaním advokáta došlo k porušeniu jeho základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť. Advokát Martin R. sa dostal do väzby po výpovedi bývalého klienta a kajúcnika v prípade skupiny takáčovcov. Podstata jeho obvinenia spočíva podľa jeho obhajcu Pavla Antoša v tom, že mal navádzať svojho klienta, aby sa nepriznal k trestnému činu.

Policajti ho zadržali v októbri 2019 v rámci akcie Apač. Spolu vtedy zadržali 13 ľudí, ktorí mali byť členmi bratislavskej skupiny takáčovcov. ŠTS ho spolu s ďalšími vzal do väzby 30. októbra 2019, väzbu mu následne predlžovali a rozhodnutia potvrdzoval aj Najvyšší súd SR. Prokurátor ÚŠP podal na Martina R. koncom apríla obžalobu z organizovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov.

V tejto súvislosti treba pripomenúť fakt, že doktor Ribár bol do väzby vzatý za vlády expremiéra Petra Pellegriniho (v súčasnosti šéf strany Hlas-SD), ktorého stranícky šéf bol toho času Robert Fico (Smer-SD).

Predseda parlamentu Boris Kollár minulý týždeň počas diskusie k návrhu novely Trestného poriadku v parlamente vyhlásil, že inštitút kolúznej väzby sa v súčasnosti "nadužíva". Poznamenal tiež, že za vlády Smeru-SD to tak nebolo. Ficovej strane však vytkol, že za vlády Smeru-SD sa teraz kritizované podmienky kolúznej väzby nezmiernili.

Zdroj: davdva.sk / InfoVojna / cas.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti