VIDEO: Policajný prezident Štefan Hamran predstavil nové vedenie NAKA. V jeho tíme je aj trestne stíhaný vyšetrovateľ Čurilla

13.01.2022 | 09:00
  10
Vyšetrovateľ ÚIS v polovici septembra 2021 vydal uznesenie o začatí trestného stíhania a vzniesol obvinenia voči dvom príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva.

 

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran predstavil v stredu 12. januára 2022 nové vedenie Policajného zboru. Zdôraznil, že noví viceprezidenti Branko Kišš a Damián Imre i riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko boli ustanovení do funkcií na základe jeho nominácie, bez politického vplyvu.

Potvrdil, že trestne stíhaný vyšetrovateľ Ján Čurilla sa stal zástupcom riaditeľa NAKA Bratislava. Vyšetrovateľ vraždy novinára Jána Kuciaka Peter Juhás je zástupcom riaditeľa odboru na NAKA západ.

Juhása za nedôkladné vyšetrovanie vraždy novinára Kuciaka kritizoval nebohý policajný prezident Milan Lučanský. Zosnulý generál sa v septembri roku 2020 opýtal, či jeho tútorom počas vyšetrovania vraždy Kuciaka nebol jeden z právnych zástupcov poškodených. Juhás vyšetroval aj prípad sudkyne Moniky Jankovskej. Nález Ústavného súdu SR v kauze Fatima hovorí, že Krajský súd jej porušil základné právo na osobnú slobodu.

V novembri roku 2021 Krajská prokuratúra v Nitre poukázala na závažné pochybenie vyšetrovateľa Martina Juhása (brata Petra Juhása), ktorý na základe nesprávnej právnej kvalifikácie požadoval odposluchy z poľovníckej chaty, kde sa stretával Fico, Kaliňák a advokáti.
 
„Táto zostava môže produkovať výsledky, na ktoré naša spoločnosť dlhé roky čaká,“ uviedol šéf polície na adresu nového vedenia. Okrem morálneho kompasu a odbornosti vyzdvihol, že viceprezidenti sú jazykovo vybavení a celé vedenie má diplom z Akadémie Policajného zboru. Svojich najbližších spolupracovníkov si majú vyberať sami.

NAKA bude viesť šéf tímu Očistec

Prvého viceprezidenta Branka Kišša predstavil Hamran ako dlhoročného policajta s vyše 26-ročnými skúsenosťami. Posledné mesiace viedol NAKA ako riaditeľ. Ako vyšetrovateľ pôsobil aj na Úrade boja proti organizovanej kriminalite.

Viceprezident Damián Imre je Hamranovým dlhoročným spolupracovníkom. „Nemám o ňom žiadne pochybnosti,“ skonštatoval šéf polície. Pracoval na Úrade hraničnej a cudzineckej polície ako národný expert pre azyl a migráciu. Neskôr pôsobil v útvare osobitného určenia.

Ľubomíra Daňka, nového riaditeľa NAKA, označil Hamran za odchovanca Úradu boja proti organizovanej kriminalite a NAKA. Pôsobil ako šéf tímu Očistec. Daňko plánuje rozbehnúť finančné vyšetrovanie a spolupracovať s rezortom spravodlivosti na zjednodušení prípravného konania.

Čurilla má Hamranovu dôveru napriek pretrvávajúcemu obvineniu. Podotkol, že o vine či nevine majú rozhodnúť orgány činné v trestnom konaní. Poukázal na rozhodnutie krajského súdu, ktorý hovorí o neopodstatnenom trestnom stíhaní.

Čistenie bude pokračovať

Bývalí policajní viceprezidenti Jana Maškarová a Róbert Bozalka podľa Hamrana odišli do výsluhového dôchodku.

Hamran avizoval aj ďalšie zmeny v prezídiu a krajských riaditeľstvách. Chce dať šancu funkcionárom, ktorí splnia podmienku morálneho kompasu, odborníkov a musia mať manažérske schopnosti.

Jeho prípadné vymenovanie za riadneho policajného prezidenta môže byť podľa Hamrana otázkou týždňov. Ak sa stane policajným prezidentom, musí vyriešiť aj svoju pozíciu v organizácii ATLAS.

Tlačová beseda vedenia Hamranovho Policajného zboru SR:

Skupina vyšetrovateľov NAKA obvinená Úradom inšpekčnej služby

Vyšetrovateľ ÚIS v polovici septembra 2021 vydal uznesenie o začatí trestného stíhania a vzniesol obvinenia voči dvom príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva.

Pokyn na vznesenie obvinenia vydal prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava. Obvinenie sa týka ovplyvňovania výpovedí svedkov.

Inšpekcia ministerstva vnútra obvinila ďalších dvoch zadržaných vyšetrovateľov NAKA Milana Sabotu a Štefana Mašina zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Obvinili aj Scholtza, a to zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti. Všetkých vzal súd do väzby.

Vo vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom NAKA sa okrem iného píše aj to, ako prišiel agent do kancelárie vyšetrovateľa Ďurku, ktorý sledoval tlačovú konferenciu predsedu Smeru Roberta Fica ku kauze advokáta Martina Ribára. To bol v minulosti práve Ďurkov prípad.

Ústavný súd sa vtedy zaoberal sťažnosťou advokáta Martina Ribára, ktorá sa dotýkala jeho neodôvodnenej väzby trvajúcej 20 mesiacov. Následne rozhodol, že celá doterajšia väzba bola protizákonná a v náleze publikovanom 14. mája 2021 nariadil Najvyššiemu súdu SR okamžite prepustiť z väzby na slobodu advokáta Martina Ribára, ktorému bolo porušené právo na osobnú slobodu a bezpečnosť.

„Závažné to nie je len kvôli obsahu tohto rozhodnutia, ktoré diskvalifikuje Špecializovaný trestný súd a špeciálnu prokuratúru, ale nám dáva obraz, ako dnes funguje polícia, prokuratúra a súdy pri rozhodovaní o väzbe. Toto rozhodnutie poukazuje, čo za ohavnosti sa páchajú na ľuďoch za posledný rok,“ uviedol vtedy Robert Fico na tlačovke.

„P. Ďurka povedal, že tieto vyjadrenia nezostanú nepotrestané, a že on o chvíľu uvidí, to povedal tak cez zuby smerom k R. Ficovi potichu. Následne agent povedal P. Ďurkovi, že je kok.t, pričom P. Ďurka reagoval s tým, že to by sa na neho aj J. Čurilla hneval, keby to zostalo nepotrestané,“ konštatuje uznesenie o obvinení Čurillu a Ďurka.

Vyšetrovatelia NAKA chceli v júli začať vyšetrovať podozrenia korupcie na policajnej inšpekcii. Uznesenie o začatí trestného stíhania však na základe paragrafu 363 stopol námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera. Naopak, policajná inšpekcia zadržala štvoricu členov NAKA na základe toho, že ich chceli obviniť.

Ako dôkazy použila inšpekcia odposluchy, ktoré nainštalovala priamo do kancelárii vyšetrovateľov v budove NAKA. „Skutkový základ uznesenia o vznesení obvinenia bol získaný z doslovných prepisov zvukových záznamov vyhotovených na základe súhlasu Okresného súdu Bratislava III.,” stojí v uznesení.

Z prepisov odposluchov vyplýva, že pri začatí písania obvinenia Čurilla ani Ďurka nevedeli presne z čoho chcú policajtov z inšpekcie obviniť. „Ján Čurilla upozornil príslušníka Policajného zboru Pavla Ďurku, že aby v uvedenom uznesení bolo zrejmé, že príslušníci Úradu inšpekčnej služby to robia na základe toho, že majú zo SIS prisľúbenú finančnú alebo nejakú nenáležitú výhodu vo forme nejakej funkcie na SIS alebo niečo podobné,” píše sa v uznesení.

„V ďalšej časti sa Pavol Ďurka, Ján Čurilla a Milan Sabota bavili o tom, že do uznesenia o začatí trestného stíhania nedajú sabotáž, lebo ju tam nevtesnajú a na korupciu tam musia mať nejaké záznamy, alebo niečo, z čoho to bude vyplývať. Lebo to tam nemôžu dať len preto, že oni vedia, že príslušníci Policajného zboru zaradení na Úrade inšpekčnej služby to nerobili len tak,” uvádza sa ďalej v zápisnici. 

Čurilla mal podľa prepisov odposluchov navrhnúť, aby tam Milan Sabota dokomponoval krivé obvinenie.

„Pavol Ďurka príde s nápadom, že by tam dali vydieranie pričom Ján Čurilla mu to vyhovorí, že oni ešte nevydierajú. V ďalšej časti pri písaní uznesenia o začatí trestného stíhania sa Ján Čurilla pýta, či je tam korupcia len aby bola príslušná “špeciálna” (prokuratúra pozn. red.),” píše sa ďalej v obvinení.

Viac o šokujúcom obsahu odposluchov policajnej inšpekcie sa dozviete v článku TU a TU.

Krajský súd v Bratislave prepustil 1. októbra z väzby bývalého povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholza a štyroch vyšetrovateľov NAKA. Podľa senátu súdu je ich trestné stíhanie neopodstatnené. Obvinenie voči nim však naďalej trvá.

Zdroj: refresher.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti