VIDEO: Sudca poslal do väzby vyšetrovateľov NAKA Čurilla a spol. a tiež Mikulcom menovaného dočasného šéfa policajnej inšpekcie. Všetci sú obvinení zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti

16.09.2021 | 09:59
  8
Vyšetrovatelia v spolupráci s členmi mafiánskej skupiny Takáčovci vystupujúcich ako kajúcnici mali manipulovať trestné konania.

Súd v stredu v neskorých večerných hodinách rozhodol o väzobnom stíhaní elitných vyšetrovateľov NAKA Jána Čurillu, Pavla Ďurku a Milana Sabotu. Väzbu žiada prokurátor aj pre Štefana Mašinu. Súd má v jeho prípade rozhodnúť až vo štvrtok popoludní.

Sudca Okresného súdu Bratislava III Juraj Kapinaj rozhodol o väzbe Jána Čurillu po trojhodinovom výsluchu. „Súd nenahradil väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka, neprijal písomný sľub obvineného. Obvinený podal sťažnosť, o ktorej po doručení bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.  Rozhodnutie nie je právoplatné.

Okresný súd Bratislava III vzal do väzby aj obvineného vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Pavla Ďurku. Potvrdil to hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

„Rešpektujem rozhodnutie súdu,“ vyjadril sa Ďurka. Podobne ako v prípade obvineného vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu ide o kolúznu a preventívnu väzbu. Súd ani v tomto prípade nenahradil väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka, neprijal písomný sľub obvineného. Obvinený podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave.

Do kolúznej väzby putuje aj tretí vyšetrovateľa NAKA Milan Sabota. Voči rozhodnutiu sudcu Okresného súdu Bratislava III Juraja Kapinaja podal sťažnosť. Konečné slovo bude tak mať krajský súd.

Jána Čurillu spolu s ďalšími vyšetrovateľmi NAKA obvinili a zadržali v rámci pondelkovej akcie Úradu inšpekčnej služby, na ktorých dal prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave návrh na väzobné stíhanie. "Prokurátor krajskej prokuratúry Bratislava podal dňa 15. septembra na Okresný súd Bratislava III. návrh na väzobné stíhanie piatich obvinených osôb - a to z dôvodu, aby neovplyvňovali svedkov a nepokračovali v páchaní trestnej činnosti," uviedol hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Ako prvý vypovedal obvinený vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Ján Čurilla. Informáciu oznámil ešte pred zasadnutím súdu obhajca zadržaných príslušníkov NAKA Peter Kubina.

Elitných vyšetrovateľov zadržali v pondelok ráno o ôsmej hodine priamo v ich kanceláriách na policajnom prezídiu. Ešte predpoludním ich previezli na krajskú prokuratúru. Ide o vyšetrovanie podozrení, že niekto manipuluje výpovede svedkov v kľúčových kauzách. Teda, že veľké ryby NAKA chytá na základe klamstiev. Zadržali štyroch vyšetrovateľov. Jána Čurillu a Pavla Ďurku už aj obvinili. 

"Pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti, formou spolupáchateľstva," uviedol hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Zároveň inšpekcia v inej veci ako podozrivých zadržala ďalších dvoch vyšetrovateľov NAKA. 

"Považuje to za pokračovanie snáh o zastrašovanie vyšetrovateľov a jeho vnútorné presvedčenie o špinavých hrách v pozadí rastie každým dňom. Ministra vnútra neprekvapuje, že prípad dozoruje krajská prokuratúra, ktorá účelovo obvinila aj policajného prezidenta," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva vnútra Barbara Túrosová. Odchádzajúci prezident napísal, že nemá žiadne informácie. "Zostáva mi len dúfať, že ide o zákonné dôvody a dozorujúci prokurátor vysvetlí konanie ÚIS," uviedol policajný prezident Peter Kovařík.

Inšpekcia na pokyn prokurátora zadržala aj šéfa Úradu inšpekčnej služby Scholtza

Vyšetrovatelia inšpekcie priamo v kancelárii popoludní zadržali aj svojho šéfa. Zastupujúceho riaditeľa Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra, Petra Scholtza. Tu už pritvrdil aj minister vnútra. 

"Nemá trestnoprávne kompetencie, aby zvrátil tento stav, ale ubezpečuje všetkých, že využijem jemu priznané zákonné oprávnenia, aby ani takéto nekalé praktiky neodradili slušných policajtov a vyšetrovateľov pokračovať v odhaľovaní korupcie a iných zločinov," uviedla Túrosová.

Informácie televízie JOJ hovoria o tom, že by akcia mala súvisieť s dokumentom, ktorý cez víkend unikol na verejnosť. Išlo o realizačný návrh NAKA, na základe ktorého chceli vyšetrovatelia začať stíhať bývalých členov bezpečnostných zložiek. 

"Ale vyrušuje ma to. Veľmi ma to vyrušuje," hovorí ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorej je ťažko uveriť, že by sa Úrad špeciálnej prokuratúry aj Špecializovaný trestný súd nechali systematicky klamať zmanipulovanými výpoveďami svedkov v kľúčových kauzách. V tak závažnej situácii, keď končia v putách elitní policajti, či vedenie inšpekcie, má odkaz, čo treba robiť. 

"Ja si myslím, že dôsledne trvať na tom, aby bolo vysvetlené, prečo k takému postupu došlo," doplnila Kolíková.

Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý exponované kauzy dozoruje špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. 

Do väzby ide aj dočasne poverený šéf Úradu inšpekčnej služby Peter Scholtz

Dočasne poverený šéf Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Peter Scholtz bude väzobne stíhaný. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava III (OS). Rozhodnutie nie je právoplatné. Médiá o tom informoval prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave (KP) Juraj Chylo.

„Potvrdzujem, že môjho klienta Petra Scholtza dnes zobral sudca pre prípravné konanie do väzby, ale len a výlučne z dôvodov kolúznej väzby. Voči rozhodnutiu sme podali sťažnosť. Rovnako sme podali sťažnosť voči uzneseniu o vznesení obvinenia. Tam bude rozhodovať Generálna prokuratúra SR, pretože uznesenie vzniesol krajský prokurátor a tu pri rozhodnutí OS Bratislava III bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave (KS),“ povedal obhajca Petra Scholtza Ján Gereg.

Zdroj: noviny.sk / pravda.sk / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti